alebo aj muži majú svoje dni :). Keď potrebujú, čo to prebrať o politike, práci, športe, umení, ženách ..... Na konci týždňa s dobrým vínom a jedlom. Nemala som brata a tak mužský svet je pre mňa stále akýsi Marsovitý :))).
Aby trošku "zasmrdeli" ako predjedlo som im pripravila pomazánky: Syrečkovú a Camebertovú ,recept dopíšem.
Hlavný chod : Mäsko pre návštevu- krkovička plnená udeným,syrom a šampiňónmi.
Pre môjho manžela, vegetariána: Zapečená feta- 5 minútová záležitosť,až som ho zabudla odfotiť.
Šalát: Hrušky s rucolou, zálievka na šalát sa dáva tesne pred podávaním,takže na foto sa tiež pozabudlo.
Koláč: Tvarohovo makový koláč, štruktúru tohto koláča by mala pripomínať babičkinu prikrývku tzv. duchnu, po kojšovsky ložník. Mne to až tak nevyšlo, ako je to v časopise,ale chuťovo je koláčik výborný.
ložník po babke z Kojšova, vie poriadne zahriať |
Chef Gurmán 2/2010
Na cesto: 100 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
225 g polohrúbej múky
1 vajce , štipka soli
Náplň: 3 vaničky jemného tvarohu, tj. 3x250g
1 kyslá smotana
150 ml mlieka
2 vanilkové cukre
60 g práškového cukru
3 PL kukuričného škrobu
2 vajcia, 200 g namletého maku
Postup: 1. Z masla, cukru, vajec a soli vyšľahajte hustú penu. Postupne pridávajte múku a vytvorte polotuhé cesto. Formu vymažte tukom, posypte hrubou múkou. Ja som si cesto dala na hodinku schladiť, tak sa mi s cestom lepšie pracovalo. Potom som si ho vyvaľkala na požadovanú veľkosť a boky ponadpájala a spájala - dotláčala s prstami. Cesto bolo dosť krehké, ale po upečení bolo výborné.
2. Do mixéra dajte tvaroh, pridajte smotanu, dve tretiny mlieka, cukor, škrob a vajcia. Vyšľahajte do hladka. Krém rozdeľte na 2 časti - jedna by mala byť o niečo menšia a do tej vmiešajte mak a zbytok mlieka.
3. Rúru si prehrejte na 180 °C. Do formy s cestom skládajte stridavo obidve náplne: uprostred nalejte 2 PL čisto tvarohovej plnky, na to 2 PL makovej. Postupne striedajte. Malo by to vytvárať jemné "zebrovanie".
4. Koláč pečte cca 50 minút. Hotový by mal byť pevný, ale pružný. Nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny.
Ivanka koláčik vyzera ozaj ako babičkina deka a verím, že určite chutil tak úžasne, ako aj vyzerá. Peknú nedeľu.
OdpovedaťOdstrániťAj mne sa velmi podoba na babickinu deku. A vyzera uuuuuuzasne. Nepochybne velmi chutna zalezitost.
OdpovedaťOdstrániťDievčatá,díky,aj vám ešte peknú nedeľu!
OdpovedaťOdstrániť