Preskočiť na hlavný obsah

Pánska jazda


alebo aj muži majú svoje dni :). Keď potrebujú, čo to prebrať o politike, práci, športe, umení, ženách ..... Na konci týždňa s dobrým vínom a jedlom. Nemala som brata a tak mužský svet je pre mňa stále akýsi  Marsovitý :))).
   Aby trošku "zasmrdeli" ako predjedlo som im pripravila pomazánky: Syrečkovú a Camebertovú ,recept  dopíšem.
   Hlavný chod : Mäsko pre návštevu- krkovička plnená udeným,syrom a šampiňónmi.
   Pre môjho manžela, vegetariána: Zapečená feta- 5 minútová záležitosť,až som ho zabudla odfotiť.
   Šalát: Hrušky s rucolou, zálievka na šalát sa dáva tesne pred podávaním,takže na foto sa tiež pozabudlo.

   Koláč:  Tvarohovo makový koláč, štruktúru tohto koláča by mala pripomínať babičkinu prikrývku tzv. duchnu, po kojšovsky ložník. Mne to až tak nevyšlo, ako je to v časopise,ale chuťovo je koláčik výborný.

ložník po babke z Kojšova, vie poriadne zahriať

Postup na Tvarohovo makový koláč:
Chef Gurmán 2/2010

Na cesto: 100 g masla izbovej teploty
           100 g práškového cukru
          225 g polohrúbej múky
          1 vajce , štipka soli

Náplň: 3 vaničky jemného tvarohu, tj. 3x250g
1 kyslá smotana
150 ml mlieka
2 vanilkové cukre
60 g práškového cukru
3 PL kukuričného škrobu
2 vajcia, 200 g namletého maku

Postup: 1. Z masla, cukru, vajec a soli vyšľahajte hustú penu. Postupne pridávajte múku a vytvorte polotuhé cesto. Formu vymažte tukom, posypte hrubou múkou. Ja som si cesto dala na hodinku schladiť, tak sa mi s cestom lepšie pracovalo. Potom som si ho vyvaľkala na požadovanú veľkosť a boky ponadpájala a spájala - dotláčala s prstami. Cesto bolo dosť krehké, ale po upečení bolo výborné.
2. Do mixéra dajte tvaroh, pridajte smotanu, dve tretiny mlieka, cukor, škrob a vajcia. Vyšľahajte do hladka. Krém rozdeľte na 2 časti - jedna by mala byť o niečo menšia a do tej vmiešajte mak a zbytok mlieka.
3. Rúru si prehrejte na 180 °C. Do formy s cestom skládajte stridavo obidve náplne: uprostred nalejte 2 PL čisto tvarohovej plnky, na to 2 PL makovej. Postupne striedajte. Malo by to vytvárať jemné "zebrovanie".
4. Koláč pečte cca 50 minút. Hotový by mal byť pevný, ale pružný. Nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny.

Komentáre

  1. Ivanka koláčik vyzera ozaj ako babičkina deka a verím, že určite chutil tak úžasne, ako aj vyzerá. Peknú nedeľu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj mne sa velmi podoba na babickinu deku. A vyzera uuuuuuzasne. Nepochybne velmi chutna zalezitost.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,díky,aj vám ešte peknú nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.