Preskočiť na hlavný obsah

Spadla hruška zelená .....


 Hrušky mám rada. Každoročne sa teším na sestrinu úrodu začiatkom novembra. Večer som upiekla jednoduchý, voňajúci jeseňou a ako sa v názve receptu uvádza Báječne vláčny koláč, mnou trochu upravený:

                                                       
                                Hruškový koláč
                                                 Apetit 10/2009



140 g masla izbovej teploty + trochu na vymazanie formy
150 g kryštálového cukru - v pôvodnom recepte je až 200 g
2     vajcia
1 - 2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
1/2 ČL mletého klinčeka
ja som pridala 1/2 ČL škorice - v pôvodnom recepte nie je
450 g hrušiek - olúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na tenké plátky - pôvodný recept je na jablká
práškový cukor - na konečné posýpanie - nemusí byť 


1.Rúru predhrejte na 180 °C, každá rúra je iná, ja som piekla na 200°C. Maslom vymažte tortovú formu o priemere 20 centimetrov, dno vyložte papierom na pečenie.
2. Maslo + cukor vymixujte do hladka a do svetla mixérom. Postupne po jednom pridávajte vajcia.

3. Do múky zamiešajte prášok do pečiva, mletý klinček, mletý muškátový oriešok a zmes vsypte k vyšlahanému maslu s vajciami.
4. Polovicu cesta dajte do formy, na vrch poukladajte hrušky a zakryjte zbytkom hmoty. Pečte hodinu a pol, vyskúšajte špáradlom. Ja som piekla o niečo menej, cca 1 hod. + 10 minút. Nemáte sa zľaknúť, ak koláč bude vyzerať na vrchu upečený, vnútro bude potrebovať ešte niekoľko minút - opäťpoužite špáradlo. Koláč nechajte vychladnúť, môžte posypať práškovým cukrom a podávajte s kyslou smotanou alebo creme fraiche.

 

Komentáre

  1. mnam, to vyzera fantasticky, hrusky milujem a tento vonavy kolacik bol urcite neodolatelny! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá,díky,bola to rýchlovka,ale "fajná".Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...