po dvadsiatich rokoch. Tak asi pred tými dvadsiatimi rokmi som naposledy, čoby čerstvá novomanželka pripravovala med z púpav. Až do minulého víkendu, inšpirovaná týmto, overeným receptom http://rooster-hill.blogspot.com/2012/05/babiccin-pampeliskovy.html - také sa mi páčia, najmä keď sú od babičiek.
Púpavový med
220 kvetov púpav
1 kg cukru - ja som použila hnedý
šťava z citróna
Umyté kvety varíme 20 minút v 1 l vody. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme, najlepšie cez utierku a dáme variť s 1 kg cukru 2 - 3 hodiny. Pridáme šťavu z citróna a varíme do zhustnutia. Mne to veľmi nehustlo, asi to bude hnedým cukrom, ale nakoniec po tých 3 hodinách a vychladení je poriadne hustý. Horúce plníme do sklíčok. Sklíčka obrátime na 5 minút hore hlavou a je hotovo.
Tak ten vždy dělala jen babička...a byl moc dobrý :)
OdpovedaťOdstrániťNikdy som taký med nejedla.
OdpovedaťOdstrániťtiež som robievala púpavový med, je výborný! Ivka, krásne fotky :-))
OdpovedaťOdstrániťIvanči, tak na to si pamätám, ako si mi vysvetľovala prostredníctvom pevnej linky recept. Viem, že som bola prekvapená tým množstvom čo si urobila, myslím že to bol malý pohár.
OdpovedaťOdstrániťNevedela som pochopiť, že sa Ti to oplatilo a Ty na to, že to je ako liek. Mám pravdu alebo snívam?
Jani,je babičkovsky fajný!
OdpovedaťOdstrániťKinga, raz treba vyskúšať :).
Yvett, ďakujem.
Daduš, nesnívaš, to robia len tie roky,recept je asi na 3 dvojdecové sklíčka.
Ta barva je neuvěřitelná... a to jsem si myslela, že já jej mám tmavý, naivka. chutná s tím cukrem krásně dokaramelova? představuju si to a nejde se od toho odprostit, hnědý cukr a karamel je silná asociace:o) jsem ráda, že recept bodl, moc děkuju. j.
OdpovedaťOdstrániťJanka, bola som ho hneď teraz ochutnať v kuchyni :), nó, nepoviem nič nové, je taký púpavový :))) a fajný, ešte raz ďakujem za recept.
OdpovedaťOdstrániť