Preskočiť na hlavný obsah

Púpavový med



po dvadsiatich rokoch. Tak asi pred tými dvadsiatimi rokmi som naposledy, čoby čerstvá novomanželka pripravovala med z púpav. Až do minulého víkendu, inšpirovaná týmto, overeným receptom http://rooster-hill.blogspot.com/2012/05/babiccin-pampeliskovy.html - také sa mi páčia, najmä keď sú od babičiek.


Púpavový med

220 kvetov púpav
1 kg cukru - ja som použila hnedý
šťava z citróna

 
Umyté kvety varíme 20 minút v 1 l vody. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme, najlepšie cez utierku a dáme variť s 1 kg cukru  2 - 3 hodiny.  Pridáme šťavu z citróna a varíme do zhustnutia. Mne to veľmi nehustlo, asi to bude hnedým cukrom, ale nakoniec po tých 3 hodinách a vychladení je poriadne hustý. Horúce plníme do sklíčok. Sklíčka obrátime na 5 minút hore hlavou a je hotovo.




Komentáre

  1. Tak ten vždy dělala jen babička...a byl moc dobrý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tiež som robievala púpavový med, je výborný! Ivka, krásne fotky :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanči, tak na to si pamätám, ako si mi vysvetľovala prostredníctvom pevnej linky recept. Viem, že som bola prekvapená tým množstvom čo si urobila, myslím že to bol malý pohár.
    Nevedela som pochopiť, že sa Ti to oplatilo a Ty na to, že to je ako liek. Mám pravdu alebo snívam?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani,je babičkovsky fajný!
    Kinga, raz treba vyskúšať :).
    Yvett, ďakujem.
    Daduš, nesnívaš, to robia len tie roky,recept je asi na 3 dvojdecové sklíčka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ta barva je neuvěřitelná... a to jsem si myslela, že já jej mám tmavý, naivka. chutná s tím cukrem krásně dokaramelova? představuju si to a nejde se od toho odprostit, hnědý cukr a karamel je silná asociace:o) jsem ráda, že recept bodl, moc děkuju. j.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Janka, bola som ho hneď teraz ochutnať v kuchyni :), nó, nepoviem nič nové, je taký púpavový :))) a fajný, ešte raz ďakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.