Preskočiť na hlavný obsah

Rozdiely

Rozdiely medzi Švédskom a Slovenskom sú  už na pohľad viditeľné , ale čo sa týka lásky k drevu :) tie  sú minimálne :). Však aj niektoré výrobky IKEA sa vyrábajú na Slovensku. Ale, hlavne ma v tom  utvrdila mini výstava ,práve prebiehajúca v Technickom múzeu na Hlavnej ul. v Košiciach. Však posúďte sami:

švédske koníky

slovenské koníky
švédske


slovenské

švédske/slovenské
slovenské
švédske
švédske/slovenské
                                                              
                                             AHOJ/HEJ

Komentáre

  1. Jéj, na tejto výstave som aj ja bola ;o) a presne v polovici augusta 2011 sme vyrazili na okruh po južnom Švédsku - nádherná krajina, milí ľudia a všade panuje taký kľud a pohoda. Najviac sa mi vryl do srdca ostrovček Faró...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Shira, myslíš ostrov Faro, kde žil Bergman s Liv Ulmanovou? Hmmm, muselo tam byť krásne. Ja som bola na ostrove Gotland vo Visby a tam by som chcela žiť v druhom živote :), veríš mi?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno, presne ten. Ale keď ste boli na Gotlande, tak na Faró je to len kúsoček kompou...
    A jasne, že verím, ja to tiež tak cítim a hovorím si, že keby som na to mala, išla by som na Faró prežiť a "premeditovať" aspoň na jeden celý rok ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja viem, na Visby sme mali len zopár hodín a boli sme bez auta. Tak nabudúce :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.