Preskočiť na hlavný obsah

Makovo černicový koláč


     Pre manžela, ktorý miluje mak a  odchádza na pracovno-relaxačný pobyt na našu chalupu :) som upiekla tento Makovo černicový koláč, podľa môjho obľúbeného Blueberry buckle, len som doň prihodila mak a citrónovú šťavu. Ovocie môžete meniť, čoho máte nadbytok - výborné je to s čučoriedkami, malinami aj slivkami.

                                                             Makovo černicový koláč

                                          1/2 pohára masla - izbovej teploty
                                                                  2 poháre hladkej múky
                                                               1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
                                                               1/2 ČL soli
                                                               3/4 pohára cukru - ja dávam hnedý
                                                                   1 vajce veľké, alebo 2 menšie
                                                                   1 ČL vanilkového extraktu
                                                               1/2  pohára mlieka
                                                               1/2  pohára namletého maku
                                                               šťava z 1 citrónu, môžte pridať aj trochu
                                                               nastrúhanej kôry
                         Na posýpku: 1 pohár múky, 1/4 pohára hnedého cukru, štipku soli, 6 PL masla- izbovej      teploty, štipku soli-nemusí byť.

Postup: Vajíčko vymixujeme s cukrom do peny, pridávame po troške maslo, múku, soľ, vanil.extrakt, mak, mlieko, šťavu z citróna a nakoniec ručne vmiešame kypriaci prášok. Zmes vylejeme do tortovej formy, ktorú vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom, posypeme hrubou múkou. Navrch poukladáme černice. Posypeme ich posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Pečieme na 200 °C cca 45 -60 minút. Stav pečenia si radšej kontrolujte podľa svojej rúry.Zvyčajne mi stačil čas 30-40 minút, ale s makom to trvalo skoro hodinu.
         Pekný slnečný týždeň!

   

Komentáre

  1. Teraz posledne dni, ked vidim niekde v recepte mak, uz len tak smutno neprehltam, o mesiac aj ja si dam :D Kolacik vyzera perfektne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška,to som rada,že sa ti každým dňom približujú nielen makové hody!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.