Preskočiť na hlavný obsah

Koláč na stredu

Aj uprostred týždňa si treba urobiť radosť. Napríklad aj týmto jabĺčkovo - hruškovým koláčom. Večer ho môj manžel bude podávať svojim stredajším, cestovinovým priateľom s kopčekom vanilkovej zmrzliny, možno s creme fraiche (keď ho zoženieme :)).

                  Hruškovo-jablkový
                          šťavnatý koláč

                               Country Living 7/11
                                                        upravený


Suroviny: 225 g masla (tuku) izbovej teploty
          175 g hnedého cukru
            3   vajcia
          225 g hladkej múky, môžte preosiať
            1   ČL prášku na pečenie
          400 g na kocky nakrájaných jabĺk - ja som mala len 2 jablká, ktoré som nastrúhala
            2   PL mlieka
  pozor: podľa pôvodného receptu sa pridáva ešte 2 PL sladového extraktu, čo môže byť spolu s jablkami zaujimavá kombinácia,ale kedže ho nemám - pridala som ešte 2-3 PL mlieka.

Postup: Maslo + cukor vymixujeme do hladka. Pridáme vajcia.Postupene pridávame múku, mlieko (ak máme aj slad). Nakoniec jablká a kypriaci prášok. Túto zmes nalejeme do vymastenej+omúčenej tortovej formy. Vrch zmesi (ide mi tam Y,ale vraj sa píše I) posypeme škoricou podľa chuti (ale nemusíte), navrch poukladáme na plátky nakrájané hrušky (cca 2-3), ešte som ich trochu posypala hnedým cukrom a potrela medom. Piekla som na 200°C cca 55 minút (odporúčajú na 180°C 45-1hodinu). Po upečení som ešte vrch torty, t.j. hrušky potrela zohriatým hruškovým džemom spolu s 2 lyžicami rumu a pár kvapkami citrónovej šťavy.
         Peknú stredu!
 
                                            

Komentáre

  1. úžasný, mňam :) a krásne fotky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka,díky, nazrela som do tvojho,máš krásne optimistický blog,ako to,že som ťa neobjavila skôr :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka koláčik vyzerá velmi velmi chutne..krásny blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka tvoj kolacik vyzera uzasne, tak velmi mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Natali,díky,máš krásne meno (aj moja dcéra ho má :)) a ešte krajší blog,krásne fotíš!
    Adi,taká rýchlovka,ale dobrá.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.