Preskočiť na hlavný obsah

CHCETE MA?


Pod stromčekom ma čakala kniha, ktorej som neodolala pri predvianočnom nákupe pre mojich blízkych, kúpila si ju a ktorú mám  rozčítanú  na nočnom stolíku dobre dva týždne. Pri knihách sa to občas stáva.
Po prvotnom " čo teraz", som som rozhodla šetriť energiou a časom pri jej výmene a urobiť radosť aspoň jednej z vás, hlavne fanynke spisovateľky Frances Mayesovej, autorke knihy Pod toskánskym slnkom. Svoje zážitky zo života talianského vidieka opísala už v tretej knihe pod názvom  Toskánsko na každý deň  a túto som sa rozhodla venovať.
     Ak máte o ňu záujem  a keďže knižka je "trochu" tématicky zameraná na Toskánsko, napadlo ma sa vás spýtať, kde by ste najradšej cestovali, ak by vás neobmedzoval čas, rozpočet, okolnosti ....
    Z vaších odpovedí vylosujem jednu, dňa  6.1.2013 o 12,00 hodine. Teším sa na vaše cestovateľské sny.
Šťastnú cestu prstom na mape!
Kniha je v českom jazyku

Komentáre

  1. ...no ja by som chcela:-)....ako som už raz spomínala na inom blogu , Toskánsko a Provensálsko je moja vysnívaná krajina, kde ba som raz chcela ísť. No nepohrdla by som ani Nórskom a Fínskom:-)to určite nie:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juu Ivanka, tak ja by som chcela precestovat cely svet... :) milujem cestovanie a spoznavanie krajin. tento rok v maji sme boli zhodou okolnosti v taliansku. mali sme "tour de taliansko" a jednou zastavkou bolo aj toskansko. A tak sme sa s mojou drahou polovickou dohodli ze sa tam urcite vratime na dlhsie ... nie na tych par hodin co sme tam boli. je to neuveritelna krasa a klud. tak uvidime kedy sa nam postasti tam opat zavitat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No koukám, že jsem se shodli se soutěží, u mě je také jedna o knážku co jsem dostala dvakrát tak také zkus štěstí:) A ted k tvé otázce já právě Celou Itálii, komplet křížem krážem a všude bych ochutnávala ,Toskánsko mě také velmi zaujalo už jsem o něm četla hodně románů a všechny krásné, ted jsem dočetla VZdorující Toskánsko! Miluju celkově italskou kuchyni takže bych jí hlavně projedla:))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. U mě je to horší, já si ty knížky dvakrát kupuju sama :o) Pokročilá skleroza :o))
    Co se týká cestování, všechno u moře je super, úzké klikaté uličky, tržiště, .... ale mým zatím nesplněným druhým dětským snem (první byl putování po antických památkách) zůstává Maccu Picchu :o)

    Hezký závěr roku přeju ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak by ma neobmedzovali okolnosti, vycestovala by som do Talianska. Milujem ho celým svojim ja a dúfam, že v budúcnosti sa tam usadím! :)

    Peacečka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Všechno nejlepší do roku 2013,hodně zdraví, štěstí a spoustu tvořivých nápadů přeje Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento blog som objavila iba pred chvíľou a zaujal ma nielen posledný článok, ale našla som si aj recept, ktorý v najbližších dňoch vyskúšam. No a teraz som si klikla aj sem. To, že jedným z mojich cestovateľských snov je tiež Provensálsko, som písala na mojom blogu Mimi a jej svet v článku pod názvom Môj cestovateľský sen. To, že ma tiež láka Škandinávia, najviac však Štokholm v zime, som už tiež písala. Rada by som videla aj Korziku, Austráliu a mnoho iných krajín. Zaujímavé je, že ma vôbec neláka Amerika. No vyzerá to tak, že na dlhú dobu už budem cestovať iba prstom po mape :-( Preto sa aspoň vraciam v spomienkach na moje dávnejšie cestovanie a postupne píšem o ňom Na potulkách svetom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ajka, keby tie krajiny boli trošičku bližšie :).
    Zuzi, tá tour de Taliansko musela byť fajn, tak nech vám vyjde aj to Toskánsko.
    Ilonka, s tou sklerózou si ma rozosmiala a gratulujem k výhre!
    Peaceragazza, držím palce s tým Talianskom.
    Milá Im, aj tebe všetko pekné v roku 2013!
    Daniela, dúfam,že sa recept podarí a tá Korzika tiež, aspoň v tomto roku!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.