Preskočiť na hlavný obsah

Predvianočne II.

Na úvod trochu rekapitulácie :

Aktuálny stav nakúpených darčekov     1 ks
Stav napečených a dobre ukrytých
vianočných koláčikov                           0 ks
Stav vyprataných izieb a umytých
okien                                                   0 ks
Stav vypitých vianočných punčov         1 ks

     Hovorím si "len žiadnu paniku" dúfajúc, že tak ako aj po minulé roky nakoniec všetko dopadne ako má, či už s umytými, alebo s  väčšinou  neumytými oknami.
     Posielam trochu potešenia z výstavy Krakovských betlehemov  vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach - výstava trvá až do 13.1.2013.


 

Komentáre

  1. Ivanka, pekne tráviš predvianočný čas. Keby som mala ja rekapitulovať, som na tom podobne. Rozdiel je len v tých vypitých vianočných punčoch - 2 ks

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, aj som dnes piekla perníčky a veeeeeľmi som sa natrápila. Kedže máme novú rúru, tak pokiaľ som prišla na optimálnu teplotu a dľžku pečenia, tak 3 plechy skončili v koši. Ešte šťastie, že som piekla z 1,2 kg múky. Verím, že smolu som si už vyčerpala a ďalšie pečenie zvládnem v pohode. Ivi, ako ťa poznám, tak ty to všetko zvládneš na jednotku. Držím palce a prajem pohodové vianočné nakupovanie a pečenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jarmilka, mám čo doháňať :))).
    Olinka, ach,ach to poznám, ale dúfam,že ste sa s novou rúrou zžili a teraz to už bude fajn. Tuším, že ty už máš darčeky aj pobalené :).
    Dievčatá pekné bezstresové, predvianočné dni!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivka, adresu tvojho blogu som dala na FB. Verím, že sa nehneváš, že som to urobila bez tvojho súhlasu. Kolegyňa chcela dobré vianočné recepty, tak som je odporúčala tvoj blog.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.