Pre manžela, ktorý miluje mak a odchádza na pracovno-relaxačný pobyt na našu chalupu :) som upiekla tento Makovo černicový koláč, podľa môjho obľúbeného Blueberry buckle, len som doň prihodila mak a citrónovú šťavu. Ovocie môžete meniť, čoho máte nadbytok - výborné je to s čučoriedkami, malinami aj slivkami.
Makovo černicový koláč
1/2 pohára masla - izbovej teploty
2 poháre hladkej múky
1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
3/4 pohára cukru - ja dávam hnedý
1 vajce veľké, alebo 2 menšie
1 ČL vanilkového extraktu
1/2 pohára mlieka
1/2 pohára namletého maku
šťava z 1 citrónu, môžte pridať aj trochu
nastrúhanej kôry
Na posýpku: 1 pohár múky, 1/4 pohára hnedého cukru, štipku soli, 6 PL masla- izbovej teploty, štipku soli-nemusí byť.
Postup: Vajíčko vymixujeme s cukrom do peny, pridávame po troške maslo, múku, soľ, vanil.extrakt, mak, mlieko, šťavu z citróna a nakoniec ručne vmiešame kypriaci prášok. Zmes vylejeme do tortovej formy, ktorú vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom, posypeme hrubou múkou. Navrch poukladáme černice. Posypeme ich posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Pečieme na 200 °C cca 45 -60 minút. Stav pečenia si radšej kontrolujte podľa svojej rúry.Zvyčajne mi stačil čas 30-40 minút, ale s makom to trvalo skoro hodinu.
Pekný slnečný týždeň!
Teraz posledne dni, ked vidim niekde v recepte mak, uz len tak smutno neprehltam, o mesiac aj ja si dam :D Kolacik vyzera perfektne.
OdpovedaťOdstrániťMiška,to som rada,že sa ti každým dňom približujú nielen makové hody!
OdpovedaťOdstrániť