Alebo presnejšie Jahňacie krúpy Podarilo sa mi zohnať domácu jahňacinu a na nedeľný obed uvariť túto delikatesu. Príprava je tak jednoduchá, že najťažšia vec je zohnať jahňacie-baranie mäso, čo je v mojom prípade dosť podstatná záležitosť, lebo tieto krúpy sa mi podarilo naposledy uvariť cca pred 10.rokmi.
Čo potrebujeme?
BARANIE KRÚPY
Na 5 l hrniec polievky
Jahňacie mäso - ja som mala 1 nožku, časť rebierka a trochu čistého mäsa
krúpy 2-3 hrste - dlhým varením pekne zahustia polievku
fazuľa - 2 poháre- nezabudnite cez noc namočiť
koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb .... čo máte, to dáte, môžte pridať aj na kocky nakrájaný zemiak- ja som nedala
1 cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie, nové korenie, červenú papriku-ja som nedala
Jahňacie mäso dôkladne nasoľte a dajte cez noc do chladničky pacovať. Na druhý deň ho dôkladne umyte od soli a vložte do hrnca s vodou, hneď pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu,cez noc namočenú fazuľu, krúpy, cesnak, dochuťte a varte minimálne 1 hodinu.Ja som ju varila pomaličky približne 2 hodiny. Dĺžka varenia polievky závisí len od staroby barana resp.jahniatka.
Nakoniec polievku môžte posypať petržlenovou vňaťou.
Ivanka polievočka vypadá výýýýborne no jahňacinu som ešte neskúšala dať na vývar toť minulý týždeň sme ju piekli. Tuším nabudúce skúsim uvariť:)
OdpovedaťOdstrániťAjka a ja som ju nikdy nepiekla. Mám ešte jeden kúsok tak by som mohla urobiť zmenu.
OdpovedaťOdstrániťúžasná! my doma zbožňujeme baraniu polievku, robievame ju s haluškami, ale takáto obmena bude určite vítaná :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, jej, to som zase ja netušila, že to môže byť aj s haluškami, takými klasickými zemiakovými?
OdpovedaťOdstrániť