To, čo bolo pre našich predkov úplne samozrejmé, že varili zo surovín, ktoré práve "odtrhli" (jasne,že okrem zimy) a nenavštevovali supermarkety (tuším, že len preto, že neboli) pod zámienkou kúpenia jahôd, alebo paradajok v decembri :), to my po dovozovom boome (keď v socializme boli v zelovoci len zemiaky a kapusta) začíname chápať a praktizovať.
V Čechách (aj inde smerom na Západ) letia Farmárske trhy, v Košiciach máme zatiaľ len starý dobrý trh a ja sa len spolieham na tetušky od ktorých kupujem zeleninu, na ich tvrdenia, že nehnoja, leho hnojivá sú drahé.
Z môjho sobotňajšieho nákupu som vybrala mrkvu, orechy, vajíčka a pripravila:
Mrkvový koláč
upravený z F.O.O.D 10/2011
160 g polohrúbej múky
1 ČL jedlej sódy
5 vajec - žĺtky a bielka zvlášť
30 g masla
220 g cukru - ja som dala 150 g hnedého a stačilo
100 g mrkvy - najemno nastrúhanej
1 ČL škorice
4 mleté klinčeky
3 guličky nového korenia - namletého-nedala som
2 PL rumu
60 g orechov - nastrúhaných - ja som ich namlela, nie úplne na múčku,aby ich bolo trochu cítiť pod zubami
tuk a múku na vymazanie formy
Múku preosejte a rozmiešajte do nej sódu. Formu o priemere 24 cm vytrite tukom a posypte hrubou múkou. Žĺtky vyšľahajte s maslom -izbovej teploty + cukrom do peny. Z bielkov a štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte do nej nastrúhanú mrkvu, orechy, korenia a rum, potom túto zmes vmiešajte do žĺtkov. Premiešajte a postupne vmiešajte múku.
Cesto vlejte do formy a pečte na 170°C cca 50 minút.
V recepte je uvedená tvarohová a žĺtková plnka, ktorá sa robí zo surových vajec, keby som tento koláč robila cez víkend asi by som ju urobila, ale ja som ju piekla v pondelok na bežný deň. Tak som si to uľahčila, vymiešala som nátierkový tvaroh s trochou práškového cukru a podávala som ku koláču.
PS: Mrkvový koláč má sezónu aj na jar, stačí vymeniť škoricu za citrón a mrkvu za mrkvičku.
sobotňajší nákup z trhu |
To, čo bolo pre našich predkov úplne samozrejmé, že varili zo surovín, ktoré práve "odtrhli" (jasne,že okrem zimy) a nenavštevovali supermarkety (tuším, že len preto, že neboli) pod zámienkou kúpenia jahôd, alebo paradajok v decembri :), to my po dovozovom boome (keď v socializme boli v zelovoci len zemiaky a kapusta) začíname chápať a praktizovať.
V Čechách (aj inde smerom na Západ) letia Farmárske trhy, v Košiciach máme zatiaľ len starý dobrý trh a ja sa len spolieham na tetušky od ktorých kupujem zeleninu, na ich tvrdenia, že nehnoja, leho hnojivá sú drahé.
Z môjho sobotňajšieho nákupu som vybrala mrkvu, orechy, vajíčka a pripravila:
Mrkvový koláč
upravený z F.O.O.D 10/2011
160 g polohrúbej múky
1 ČL jedlej sódy
5 vajec - žĺtky a bielka zvlášť
30 g masla
220 g cukru - ja som dala 150 g hnedého a stačilo
100 g mrkvy - najemno nastrúhanej
1 ČL škorice
4 mleté klinčeky
3 guličky nového korenia - namletého-nedala som
2 PL rumu
60 g orechov - nastrúhaných - ja som ich namlela, nie úplne na múčku,aby ich bolo trochu cítiť pod zubami
tuk a múku na vymazanie formy
Múku preosejte a rozmiešajte do nej sódu. Formu o priemere 24 cm vytrite tukom a posypte hrubou múkou. Žĺtky vyšľahajte s maslom -izbovej teploty + cukrom do peny. Z bielkov a štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte do nej nastrúhanú mrkvu, orechy, korenia a rum, potom túto zmes vmiešajte do žĺtkov. Premiešajte a postupne vmiešajte múku.
Cesto vlejte do formy a pečte na 170°C cca 50 minút.
V recepte je uvedená tvarohová a žĺtková plnka, ktorá sa robí zo surových vajec, keby som tento koláč robila cez víkend asi by som ju urobila, ale ja som ju piekla v pondelok na bežný deň. Tak som si to uľahčila, vymiešala som nátierkový tvaroh s trochou práškového cukru a podávala som ku koláču.
PS: Mrkvový koláč má sezónu aj na jar, stačí vymeniť škoricu za citrón a mrkvu za mrkvičku.
júúúúúúúúj, krásne sa vydaril!
OdpovedaťOdstrániťViktória,vydaril :), ale práve pred hodinou som na objednávku manžela dopiekla ďalší a s tým je to horšie :). Myslím,že sa mi to stalo 1x, zabudla som dať do bielok žĺtkovú masu s cukrom.No, už som asi spala, začala som okolo 10 večer, cesto sa mi videlo tak trochu tuhé tak som pridala trochu viac rumu :).Prišla som na to, keď som upratovala kuchyňu, tak som tú žĺtkovú hmotu dala pekne navrch a dopiekla. Zajtra sa uvidí, či sa to bude dať jesť. Dobrú noc!
OdpovedaťOdstrániť