Preskočiť na hlavný obsah

Kapustník na plechu


                 Počula som, že sa to aj tak dá. Upiecť na plechu. Takže, keď som narazila na recept v najnovšom Apetite, zahorúca som upiekla. Bez škvariek a  určite nešetrite cesnakom.

                          Kapustník na plechu
                                                               na veľký plech



             1 kg bielej hlávkovej kapusty
        300   g polohrúbej múky
              1  ČL mletej rasce
              2  vajíčka + 1 na potretie
        soľ a mleté čierne korenie
        masť na vytretie plechu
        hrsť nasekanej petržlenovej vňate
        pre mäsitých - 150 g bravčových škvariek - pre vegetariánov - najmenej 3 strúčiky  cesnaku


     Kapustu najemno nastrúhajte a potom vysypte do vriacej osolenej vody. Varte cca 3-5 minúty, do zmäknutia. Vodu zlejte, nezabudnite si trochu nechať na neskoršie. Kapustu nechajte vychladnúť.
     Do kapusty teraz môžte pridať škvarky, namiesto nich som dala 3 pretlačené strúčiky cesnaku, múku a vajcia. Všetko premiešame. Konzistenciou by to malo byť ako cesto na hustejšie zemiakové placky. Ak je to príliš husté, prilejte trochu vody, v ktorej sa varila kapusta. Osoľte, opeprite, pridajte rascu a nakrájanú petržlenovú vňať. 
     Plech vyložte papierom na pečenie, potrite masťou a rovnomerne rozotrite zmes.
     Pečte do zlatista, v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ale pozor, každá rúra je iná - ja som piekla na 200°C skoro hodinu. Nezabudnite v polovičke pečenia potrieť povrch rozšľahaným vajíčkom. Nechajte trochu vychladnúť a môžte nakrájať.


Komentáre

  1. Mám jeden dotaz, to je ze zelí? Mě to vždycky mate.. A šlo by to případně udělat z kapusty? Jak je slovensky, abych byla o něco chytřejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chica loca kim, kapusta je po česky zelí.Aj keď máme tak podobné jazyky, určité slová nám robia problémy :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam, jak by som si dala... skuvíňam tu v práci od hladu. muaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, super dakujem... tiez som na to pozerala ale nedostala som sa k tomu....ale vidim, ze chutilo, tak sa do toho pusim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivanka, :)) musim sa na sebe smiat, v novom apetite je podobny recept, nie tento...som si to pomylila...ale nevadi, uz robim ten tvoj...som na neho moooc zvedava :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. .)))) asi potrebujem dovolenku...je to ono...teraz som si to pozrela poriadne...ach jaj...."Zuza nerob paniku" .))) ale zasa na druhej strane...pokecam si :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Viki,aj ja som v práci hladovala :(,ale už som to zdárne dobehla :(.
    Zuzka, dobre si si pokecala :))), ale nečudujem sa ti,že si ani veľmi nepostrehla, že ide o ten istý recept.Veľmi som špekulovala, ako preložiť Zelňáky se škvarky, keď som síce piekla Zelňáky,ale bez škvariek. Tak mi to nejak takto vychádzalo, ale keď ťa napadne,ako to lepšie preložiť,napíš mi,díky. Inak,podaril sa?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :))) podaril...az na to ze som tam nedala ani ja skvarky...a zabudla som tam dat aj petrzlen :))) ale nemyslim si ze sa nezje ... prave naopak, chuti :) a nazov to ma podla mna dobry...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kapustník vyzerá báječne, ale moje fajnovky by ho nejedli, celý plech by zostal na mňa. Ale cez voľno si ho urobím z polovičnej dávky a s radosťou sa objem.
    Chica loca kim, z vašej kapusty = nášho kelu nerob...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zuzka,s tým zabudnutým petržlenom si ma rozosmiala, človek sa poteší,že nie je jediný a vraj bude aj horšie :))).
    Janka, po prvý krát v živote som si dala online prekladač česko-slovenský, lebo som zostala v šoku, že kapusta po česky je kel. A tam to bolo- kapusta znamená zelí aj kel. Takže Janka, ďakujem a k anglickému slovníku si priložím asi aj ten český :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.