Preskočiť na hlavný obsah

Ako si uvaríme indický CHAI



          Prvotne som kardamón kúpila práve na tento indický čaj. Niekedy dávno som ho pila v čajovni. Je naozaj  výborný a bleskový na prípravu. Takže Kinga - neholdujúca káve pre teba a môjho syna, ktorý po ochutnaní skonštatoval: "mami, to chutí ako perníky!"

                                                                           CHAI  
                                                        Recept je na cca 4 menšie šálky
2 poháre vody
1/2 ČL kardamónu- alebo podľa chuti aj viac
škoricový lusk -nemusí byť
1/2 ČL zázvoru, čerstvý alebo sušený
2 poháre mlieka - čo najtučnejšieho
2 PL hnedého cukru
3 sáčky čierneho čaju

Do hrnca dáme vodu pridáme čaj + koreniny+ cukor. Necháme zovrieť. Pridáme mlieko. A opäť necháme zovrieť. Varíme cca 7 minút. Precedíme a podávame.

Komentáre

  1. juu to vyzerá jednoducho a chutne...tak skusim :) dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, skús nie je čo pokaziť. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. cez víkend by som to mohla aj vyskúšať, tak potom napíšem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, ja nestíham,Ty si taká šikovnica, že až! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ľudka, ty určite niečo zaujimavé produkuješ, však,však? :}

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Katka, ako som už písala podľa môjho syna ako perníky. Teraz som sa vrátila z kuchyne, dala privoňať manželovi aj sebe a tuho degustovali kardamón /hlavnú zložku/ manželovi - to pripomína živicu stromov a mne ihličie. Keď si to spojíš tak z toho vyjdú Vianoce :}.Ale aj tak budem zvedavá, čo povedia iní. Ešte som zabudla, kto nemôže mlieko, tak si ho nahradí sójovým mliekom takže Ňaňa /moja zatúlaná dcéra/ nebude ukrátená.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. akde sa daju zohnat ingrediencie ? :) rada vyskusam a poviem ako chuti mne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Katka, ty si z BA, tak s tým by si nemala mať problém. Kardamón som kúpila v bioobchode, ale zazrela som ho aj v Marks&Spencer tam ho mali v celosti- treba ho vylúpať a rozrdrviť v mažiari :}, ale myslím, že ho budú mať aj v Tescu a iných reťazcoch. Hľadaj medzi koreninami celé škoricové lusky a zázvor určite majú.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.