Preskočiť na hlavný obsah

Hriate, Kerouac a iné


            U nás taká obyčaj, keď sa vonku ochladí, alebo napadne prvý sneh a my nikam nejdeme - rozumej autom - uvaríme si /niekedy :}/HRIATE. Hmmm, ja alkohol veľmi nemusím, ale toto môžem kedykoľvek. Tento recept mám od mojej svokry. U nich na dedine sa často pripravuje pri zabíjačkách, po rezaní dreva  v zime....keď človek potrebuje poriadne zahriať, tu je recept:

                                             Hriate od babky kojšovskej
                       množstvo ingrediencií si môžte upraviť podľa svojej chuti


1 dcl cukru skaramelizujeme, pridáme maslo- od oka a chuti. Pridáme 1 malú lyžičku medu - rozpustíme, prilejeme 1 dcl vody - rozpustíme. Nakoniec pridáme 2 dcl alkoholu /rum,vodka .../, keď zovrie odstavíme a pijeme ešte horúce. 


           Dočítala som knihu od Jacka Kerouaca  More je môj brat.  Myslela som si, že ma jeho knihy obídu, ako predstaviteľa beatnického hnutia, ktorý nevie kam, kde , čo robiť a nakoniec to ukončí samovraždou. A to ja myslím, že sa to datuje narodením mojich detí, mám rada dobré konce. No nemusia byť úplne dobré, ale nech budú aspoň trošičku optimistické, aby som tam videla, že sa všetko môže na dobré obrátiť :}.


     Tak teda naspäť ku knihe, prekvapila ma svojou úprimnosťou,  nežnosťou  a túžbou dvoch mužov zmeniť svoj svet. Ale to možno len preto, že som čakala prinajmenšom aký-taký masaker :}.




   Môj patchworkársky projekt, pomaličky napreduje .....




a tak Vám prajem krásny týždeň!

Komentáre

  1. Ahoj Ivanči, tak o beatnickom hnuti hodíme reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hriate určite vyskúšam. Ešte nikdy som to nepila.
    Čo sa kníh týka ja mám rada také limonádky. O beatnickom hnutí počujem prvý krát. Tak sa pridám, keď budete hádzať reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu je tak fajne, že sa mi ani nechce ísť spať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ľudka, žeby sme to využili na učenie sa na test?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.