Preskočiť na hlavný obsah

Prvý sneh a jablkový koláč

   Tak nám napadol prvý sneh. Vyšlo to akurátne. Na sobotu, t.j. zaobišlo sa to bez paniky cestárov a meškania do práce.
 Prvý sneh má stále svoje kúzlo, také aké si pamätám z detstva... a prečo si to ešte nevylepšiť vôňou jabĺk a rumu v podobe Francúzkeho jablkové koláča.




Francúzky jablkový koláč
French apple cake
z www.davidlebovitz.com trochu upravený :}

3/4 pohára /110g/ hladkej múky
 3/4 ČL prášku na pečenie
štipka soli
4 veľké jablká-ja som dala 2 extra veľké
2 veľké vajcia- dala som 3
3/4 pohára /150g/ cukru-dala som menej
3 PL rumu
1/2 ČL vanilkového extraktu
8 PL masla /115g/ izbovej teploty

Vyhrejte si rúru na 180 °C /ja som dala na 200/. Vymažte maslom a múkou formu s priemerom 20-23cm, ja som dala do keramickej s väčším priemerom, nevadilo to. V miske zmiešajte múku, prášok na pečenie a soľ. Očistite a nakrájajte jablká na cca 3 cm kúsky. Mixérom vymiešajte vajíčka, cukor, rum a vanilku. Na striedačku prídávajte múkovú zmes a na kocky nakrájané maslo. Jablká vsypte do formy a na to nalejte koláčovú zmes. Pečte cca 50 min.- až 1 hodinu. Podávajte s creme fraiche, ktorý nemám stále v chladničke a to z toho dôvodu, že 1. nežijem vo Francúzku a po 2.  nechodím často do Carrefouru, kde ho dostať, tak si ho môžte nahradiť 1 šľahačkovou smotanou- vyšľahať + pridať 1 kelímok kyslej smotany + pridať práškový cukor podľa chuti. 

Tento koláč nápadne pripomína iný, ktorý robievam väčšinou s ananásom a hnedým cukrom a hovorím mu Obrátený koláč.Cukor s ananásom krásne skaramelizuje. Ovocie sa môže striedať podľa sezóny.




                                              Pekný, pohodový týždeň!



Komentáre

  1. Ahoj Ivo,my jsme si snehu uzili minuly tyden ale v patek uz zacalo prset a behem vikendu bylo po snehu. Skoda!! Snih mi pripomina vanocni svatky a pohodu :) Moc hezke fotky a take kolac vypada bajecne,diky za recept,urcite vyzkousim. Hezky tyden preje ,Monika....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás sme sa do bieleho rána zobudili až dnes. Koláč vyzerá lákavo. Večný problém cez víkend, čo budem piecť (klasická odpoveď členov rodiny - nám je to jedno, hlavne nech je upečené!)si mi na nasledujúci víkend vyriešila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá tak aj u nás je po snehu,dúfam, že Vianoce budú ako sa patrí na snehu. Dnes som kúpila creme fraiche ako novinku u švagra v bio obchode, ale po koláči ani pamiatka :}.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!