Preskočiť na hlavný obsah

Ekologický pozdrav

    Pamätám si, že niekedy dávno Halina Pawlovská opisovala podivnosti svojej mami. Tá nepretržite a neúnavne vymývala už raz použité sáčky, ktoré večne sušila v kúpelni, skladovala papierové vrecká od múky, cukru na ďalšie použitie. Možno to sami poznáte, moji rodičia boli na tom podobne. Boli to vojnové deti, keď okrem neustáleho zásobovania a zhromažďovania potravín /čo keď vypukne 3.svetová/  sa vlastne správali, veľmi ekologicky a humánne.A nad všetkým tým humbukom ohľadne ekológie a bio výrobkami len krútili hlavami.

 Moje  kamarátky už poznajú môjho "ekologického manžela". Okrem toho, že u nás doma zaviedol  recykláciu  všetkého možného, je presvedčený Vegetarián.Aj keď mu mäso chutí a vonia, neje mäso zvierat  aj z dôvodu, že nechce zabíjať a vie, že aj tak neumrie hladom. Dôvodov je viac, ale čo sa mi na ňom páči, že nikoho k vegetariánstvu nenúti a nenanucuje, len on sám chce niečo zmeniť, niečo "malé" urobiť pre túto Planétu. Ja viem, boli tu už mnohí, ktorí to tiež skúsili a prestali, ale to naozaj vôbec nevadí, lebo aspoň na chvíľu chceli a aj niečo urobili. Aj preto ho  ľúbim :} . No sú aj chvíle, keď to nie je až tak jednoznačné, :} to keby náhodou čítal.

Čo týmto chcem povedať? Včera som dostala krásnu nákupnú tašku až z ďalekého New Yorku, predávanú v známom  reťazci so zdravou výživou, s karabinkou na kabelku, aby stále keď pôjdem na nákup som mala do čoho a nebalila nákup do stále a stále nových umelých tašiek a ako sa u nás na východe hutorí : "Aj tak še da!"




Prosím, neľakajte sa v popredí Zber papiera :).

Komentáre

  1. Páči sa mi ako si sa vyznala z lásky k Peťovi. Tiež som si spomenula na svojú starú mamu u ktorej na štúre viali igelitové sáčky. Ďakujem, vyčarilo mi to úsmev na tvári.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hehe, moja babka háčkovala z nastrihaných sáčkov od mlieka rohožky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, tak-tak, tým našim predkom určite kreativita nechýbala, všetko spotrebovali do konečného konca :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A ja už 10 rokov hovorím, že mám kamarátku, ktorá si nosí tašky do obchodu, lebo myslí ekologicky.
    Tak to je podraz. Dobre cigareťáky, aj to čo nevieš ako sa volá, veď vieš.
    A prečo spôsobuješ tie jednoznačné chvíle?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.