Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň na DRAKA a tekvicový koláč



Keď je Jeseň na DRAKA je skoro nutnosť upiecť si  tento voňavý a výborný koláčik. Vopred upozorňujem, že najlepšie chutí minimálne po 4-hodinovej túre, po poldennom púšťaní šarkana a zbieraní šípok ... , alebo po celodennej "lopote" pri hrncoch pri organizovaní rodinnej oslavy /však Dada/ a vy si konečne môžete vyložiť nôžky uvariť kávu alebo čaj a slastne oddychovať  ....

Tekvicový korenený koláč

Cesto: 1/2 pohára /113gr/ masla, izbovej teploty
1 1/4 pohára /270gr/ hnedého cukru
3 veľké vajcia
1 pohár /240ml/ tekvicového pyré /pečiarku t.j.sladkú, nie obyčajnú tekvicu nakrájať na plech, piecť na 200° cca 30 minút-po upečení vymixovať
1 ČL vanilkového extraktu
2 poháre /200gr/ hladkej múky
1/4 ČL prášku do pečiva
1 ČL sóda na pečenie
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice
1/4 ČL sušeného zázvoru-ja som nedala
1/8 ČL pomletého klinčeka
1/2 pohára /120ml/ cmaru, izbovej teploty

Plnka: 228 gr nátierky,pomazánkové maslo/cream cheese/, bez chuti a vône, napr. Sabinovská nátierka
1/4 pohára /56gr/ masla, izbovej teploty
2 PL javorového sirupu - tu som to trochu oklamala, nahradila som medom
3 poháre ??? /345gr/ práškového cukru-ja viem, samovražda, preto tá hore uvedená túra- nabudúce skúsim menej, odporúčajú ho preosiať

Posýpka: 1/2 pohára /50 gr/ nasucho popražených orechov

Postup: Vymixovať elektrickým šľahačom masla a cukor - okolo 2-3 minút. Pridať vajcia, tekvicové pyré, vanilkový extrakt a cmar. Zvlášť zmiešať múku + sóda na pečenie + kypriaci prášok + korenie. Všetko to jemne zmiešať. Odporúčajú piecť v dvoch 20 cm tortových formách - ja som piekla v jednej, približne 30 minút na 200 °. Po upečení dobre vychladnúť, rozrezať na polovicu.
Medzitým si urob plnku. Do mixéra pridaj postupne pomazánkové maslo + maslo + práškový cukor + javorový sirup. Môžeš naplniť stred + celú tortičku. Na vrch posypať na sucho opraženými, nahrubo nasekanými orechami, mňam.

Tu je originálny recept, ja som si ho trochu upravila:





Komentáre

  1. Tak toto skúšať asi nebudem. Na mňa je to dosť zložité. Iva, chcela by som vedieť kto tie dobroty u vás zje. Ja mám doma už zakázané piecť. Obdivujem však tvojú kreatívnosť. Prvý krát som počula o tekvicovom koláči, ale veľmi dobre vyzerá a verím, že aj chuti. Keď vidím tie tvoje recepty, mám nervy že ja varím len obyčajné jedla. No inšpirovala si ma, tak Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, myslím, že obyčajné jedlá sú aj tak najlepšie. Ja také varím tiež, ale rada si to spestrím, aby nebola nuda :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Ivo,diky za receptik,dortik vypada uzasne.Take fotky z pousteni draka jsou moc hezke.Je to moc fajn,kdyz se podzim vydari a muzem si jeste uzit trosku toho slunicka.Pa,Monka....

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!