Keď je Jeseň na DRAKA je skoro nutnosť upiecť si tento voňavý a výborný koláčik. Vopred upozorňujem, že najlepšie chutí minimálne po 4-hodinovej túre, po poldennom púšťaní šarkana a zbieraní šípok ... , alebo po celodennej "lopote" pri hrncoch pri organizovaní rodinnej oslavy /však Dada/ a vy si konečne môžete vyložiť nôžky uvariť kávu alebo čaj a slastne oddychovať ....
Tekvicový korenený koláč
Cesto: 1/2 pohára /113gr/ masla, izbovej teploty 1 1/4 pohára /270gr/ hnedého cukru 3 veľké vajcia 1 pohár /240ml/ tekvicového pyré /pečiarku t.j.sladkú, nie obyčajnú tekvicu nakrájať na plech, piecť na 200° cca 30 minút-po upečení vymixovať 1 ČL vanilkového extraktu 2 poháre /200gr/ hladkej múky 1/4 ČL prášku do pečiva 1 ČL sóda na pečenie 1/2 ČL soli 1/2 ČL škorice 1/4 ČL sušeného zázvoru-ja som nedala 1/8 ČL pomletého klinčeka 1/2 pohára /120ml/ cmaru, izbovej teploty
Plnka: 228 gr nátierky,pomazánkové maslo/cream cheese/, bez chuti a vône, napr. Sabinovská nátierka 1/4 pohára /56gr/ masla, izbovej teploty 2 PL javorového sirupu - tu som to trochu oklamala, nahradila som medom 3 poháre ??? /345gr/ práškového cukru-ja viem, samovražda, preto tá hore uvedená túra- nabudúce skúsim menej, odporúčajú ho preosiať
Posýpka: 1/2 pohára /50 gr/ nasucho popražených orechov
Postup: Vymixovať elektrickým šľahačom masla a cukor - okolo 2-3 minút. Pridať vajcia, tekvicové pyré, vanilkový extrakt a cmar. Zvlášť zmiešať múku + sóda na pečenie + kypriaci prášok + korenie. Všetko to jemne zmiešať. Odporúčajú piecť v dvoch 20 cm tortových formách - ja som piekla v jednej, približne 30 minút na 200 °. Po upečení dobre vychladnúť, rozrezať na polovicu. Medzitým si urob plnku. Do mixéra pridaj postupne pomazánkové maslo + maslo + práškový cukor + javorový sirup. Môžeš naplniť stred + celú tortičku. Na vrch posypať na sucho opraženými, nahrubo nasekanými orechami, mňam.
Tu je originálny recept, ja som si ho trochu upravila:
|
Tak toto skúšať asi nebudem. Na mňa je to dosť zložité. Iva, chcela by som vedieť kto tie dobroty u vás zje. Ja mám doma už zakázané piecť. Obdivujem však tvojú kreatívnosť. Prvý krát som počula o tekvicovom koláči, ale veľmi dobre vyzerá a verím, že aj chuti. Keď vidím tie tvoje recepty, mám nervy že ja varím len obyčajné jedla. No inšpirovala si ma, tak Ď.
OdpovedaťOdstrániťOľga, myslím, že obyčajné jedlá sú aj tak najlepšie. Ja také varím tiež, ale rada si to spestrím, aby nebola nuda :}.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Ivo,diky za receptik,dortik vypada uzasne.Take fotky z pousteni draka jsou moc hezke.Je to moc fajn,kdyz se podzim vydari a muzem si jeste uzit trosku toho slunicka.Pa,Monka....
OdpovedaťOdstrániť