Preskočiť na hlavný obsah

Kôprové blues

   Asi to všetky poznáte,niekedy je tak ťažké ísť ďalej a tváriť sa, že všetko je tak ako je. Lebo naozaj slnko vyjde opäť ráno, pozdravíte sa opäť  so susedou, keď ráno vyháňate svoje deti do školy , opäť si pozriete večerné správy.......a tak som dnes opäť varila, trochu pripravovala látky na projekt nášho patchwork klubu na stredu, vyskúšala môjho syna z Fyziky a Prírodopisu, pozrela si Vášeň a pýchu, pokecala so sestrou po telefóne a tak pomaliiinky sa vracia môj život  do akéhosi normálu. Tak tu je moje dnešné kôprové blues /Daduš, aj s lyžicou/:
                                        
                                                 Kôprová omáčka so strateným vajcom 

8   vajíčok
8   zemiakov
6   dl vývaru
60  g masla
60  g hladkej múky
2   dl smotany /12%/
1    zväzok kôpru-ja som použila mrazený, na trhu už bol vypredaný
6    lyžičiek octu
1    lyžička cukru
soľ

1. V hrnci roztopím maslo. 2. Pridám múku a za stáleho miešania urobím svetlú zápražku. 3. Zalejem vývarom a rozšľahám metličkou do hladku.4. Za stáleho miešania privediem k varu, stiahnem oheň a nechám pozvoľna variť. 5. Medzitým ošúpem zemiaky a dám ich uvariť v osolenej vode, odstavím. 6. Do omáčky pridám 2 lyžičky octa, soľ, lyžičku cukru, prilejem smotanu, pridám kôpor a nechám dovariť. 7. V 1 l vody dám zovrieť vodu, pridám 4 lyžičky octu a 2 lyžičky soli. 8.Do vriacej vody vyklepnem vajíčka. 9. Nechám povariť cca 5 minút, vyberiem. 10. Nakoniec vajíčka i zemiaky pridám do omáčky a varím cca 10 minút.
   Tento recept mám z www.vikipapa.blogspot.com zaujimavý blog o varení, dúfam, že vám bude chutiť a ja ďakujem Viki za inšpiráciu.


A konečne som sa trochu rozhýbala v patchworkovaní, môj blog má dokonca aj názov podľa môjho hobby i keď priznávam, že teraz by sa mohol volať Varím pre celé Košice :).

Komentáre

  1. Ivanka, ako vidím, omáčka sa vydarila famózne! Dúfam, že chutila a som rada, že si sa zatúlala pre inšpiráciu práve na moj blog... :-) I u Teba to tu vyzerá útulne a sľubne... teším sa na ďalšie články!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Viki,naozaj veľmi chutila.Riadila som sa presne podľa tvojho receptu. Je to paráda keď sa jedlo vydarí, keď chute presne sadnú.Takže teším sa na ďalšie inšpirácie :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kôpor veľmi nemusím, ale vyskúšam. Už sa teším na vianočné recepty. Dúfam, že ma nesklameš.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oľga, no mám nejaké obľúbené :), ale nebudem to preháňať, dúfam :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Začala som zhora a vidím, že Ty stále makáš.
    Aj sľúbená lyžica už tam je. Ďakujem. Blues, omáčka vyzerá fakt dobre.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.