Skoro každú sobotu o 8 hod. som na trhu dolu v meste. Väčšinou s mojou sestrou, spolu zahajujeme sezónu obvykle začiatkom marca, keď začínajú predávať mladé cibuľky,redkvičky a narcisy , končíme po Dušičkách, to nakupujeme tekvice a chryzantémy. A potom pekne-krásne nesmieme vynechať náš rituál - cappucino s croisantom /ja/ a ristrettom /moja sestra/v talianskej kaviarničke.Takto naštartované začína náš víkend. Na túto kávu sa teším celý týždeň.
Túto sobotu som kúpila krásnu mrkvu a tak som upiekla :
Mrkvový koláč
300 g hladkej múky
2 ČL kypriacého prášku
200 g hnedého cukru
2 ČL mletej škorice
400 g na jemno nastrúhanej mrkvy
250 g orechov, nadrobno nasekaných
hrsť hrozienok
4 vajcia
250 ml slnečnicového oleja
tuk na vymazanie plechu
Na krém: 175 g pomazánkového masla /Sabinovská-bez príchute/ ja som pridala aj tvaroh v črievku-úplne jemný
100 g práškového cukru
75 g masla
Postup: 1. Rúru vyhrej na 180 °C, vylož papierom na pečenie, okraje som vymazala a osypala múkou. Zmiešaj múku + kypriaci prášok + škoricu. Pridaj mrkvu, orechy, hrozienka. Vajcia s ručným mixérom vyšľahaj spolu s cukrom do peny a potom postupne zašľahaj olej. Vlej do mrkvovej zmesi, premiešaj a vylej na plech. Peč cca 50 minút. Daj vychladnúť.
2. Na krém vymiešaj dôkladne všetky prísady a natri na vychladnutý koláč.
PS: Cesta sa mi videlo akosi veľa tak som ho piekla na veľký plech, nabudúce ho určite vyskúšam do veľkej tortovej formy /alebo pájovej/ - mám radšej vyššie koláče, ale chuťovo bol výborný - ako skoro vždy z Apetitu, len som si ho trošičku upravila.
Túto sobotu som kúpila krásnu mrkvu a tak som upiekla :
Mrkvový koláč
300 g hladkej múky
2 ČL kypriacého prášku
200 g hnedého cukru
2 ČL mletej škorice
400 g na jemno nastrúhanej mrkvy
250 g orechov, nadrobno nasekaných
hrsť hrozienok
4 vajcia
250 ml slnečnicového oleja
tuk na vymazanie plechu
Na krém: 175 g pomazánkového masla /Sabinovská-bez príchute/ ja som pridala aj tvaroh v črievku-úplne jemný
100 g práškového cukru
75 g masla
Postup: 1. Rúru vyhrej na 180 °C, vylož papierom na pečenie, okraje som vymazala a osypala múkou. Zmiešaj múku + kypriaci prášok + škoricu. Pridaj mrkvu, orechy, hrozienka. Vajcia s ručným mixérom vyšľahaj spolu s cukrom do peny a potom postupne zašľahaj olej. Vlej do mrkvovej zmesi, premiešaj a vylej na plech. Peč cca 50 minút. Daj vychladnúť.
2. Na krém vymiešaj dôkladne všetky prísady a natri na vychladnutý koláč.
PS: Cesta sa mi videlo akosi veľa tak som ho piekla na veľký plech, nabudúce ho určite vyskúšam do veľkej tortovej formy /alebo pájovej/ - mám radšej vyššie koláče, ale chuťovo bol výborný - ako skoro vždy z Apetitu, len som si ho trošičku upravila.
Ak by som ťa nepoznala, myslela by som si že máš doma aspoň 5 chlapov, ktorý milujú sladké. Keby by som v časopise uvidela koláč z mrkvy, ani by som si neprečítala návod. No keď čítam tvoje recepty a komentár k tomu (o fotkách ani nehovorím) túžim to hneď vyskúšať. Ten Váš sobotňajší rituál sa mi veľmi páči. Mala by som niečo podniknúť aj ja s mojou sestrou. My sme ešte stará škola a v sobotu upratujeme. (výhovorka pre Mira, keď sa mi nechce ísť na chatu). Tak Ď za nápad.
OdpovedaťOdstrániťOľga, aj vo mne sa bije stará škola /sestra má upratovačku v piatok,tak sa vracia do vygruntovaného bytu :),slepá závisť/ tak pre moju duševnú pohodu si niekedy nadbehnem v piatok,niekedy poriadok príliš neriešim, vynííímočne deti prekvapia,ale hlavne tým naštartovaním myslím rýchle tempo očisty bytu práve po našom rituály.Pa.
OdpovedaťOdstrániťJe to super, keď sa vieme tešiť z maličkosti. Musím sa pochváliť, ale ja som si urobila jesenné aramžma. Mam poci, že nič krajšie som nevidela. Škoda, že to so mnou nik nezdieľa. To si ma, ale inšpirovala ty. Povedala som si, že keď Iva, tak chutne vypeká ja tiež niečo stvorím. Tak som si urobila čaj a kochám sa. Čakám na ďalšie nakopnutie.
OdpovedaťOdstrániťDoma mi zakázali piecť :), dúfam, že ich to čoskoro prejde :). Tak som si tiež uvarila čaj a čakám na to správne nakopnutie.
OdpovedaťOdstrániť