Preskočiť na hlavný obsah

Melasový korenený koláč

Tento koláč robím raz-dvakrát do roka. A na tento čas je ako stvorený. Fantasticky prevonia celý byt po zázvore, škorici s  muškátovým orieškom.... mňam. Ale viem, že nemusí chutiť každému - hlavne klasikom :).
 Výborný je s vanilkovou zmrzlinou a čajíkom.





                                                           Melasový korenený koláč


2     poháre hladkej múky
1    ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice, trochu nastrúhaného muškátového orieška a klinčeka
4    vajcia, izbovej teploty
1/3  pohára kyslej smotany
1/3  pohára melasy, pozor! môžeš aj menej, pridať podľa svojej chuti
1/2  ČL nastrúhaného zázvoru - môžeš aj viac,podľa chuti
trochu citrónovej kôry
1    ČL vanilkové extraktu
16  PL masla /tuku na pečenie/
1    pohár hnedého cukru

Postup: Vajíčka + cukor vymixuj do peny. Pridaj všetko korenie + kyslú smotanu, melasu + tuk. Zvlášť zmiešaj múku s práškom do pečiva - túto suchú zmes vmiešaj do vajíčkovej . Premiešaj aby sa všetky suroviny pekne spojili. Vymaž tortovú formu, vysýp múkou a zmes do nej vylej. Peč pri 200° C cca 45 minút.
   Tento koláč sa môže aj plniť napr. plnkou, ktorá je popísaná pri mrkvovom koláči. Ale výborná je s vanilkovou zmrzlinou.
   Pekné pečenie a ešte krajší predĺžený víkend!


Recept je trochu upravený podľa:
http://www.marthastewart.com/recipe/molasses-spice-cake




Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.