Preskočiť na hlavný obsah

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

                                                        Brioche Chinois
                                       alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém - Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní ho poprášime múkou a dáme vykysnúť asi na cca 2 hodiny.    
             Medzitým si urobíme  krém - Creme patissiére - zmiešame cukor a žĺtky. Pridáme  preosiatu múku. Do mlieka vsypeme vanilkový cukor a privedieme do varu. Potom pomaličky vlejeme žĺtkovú zmes - uvaríme do zhustnutia. Dáme vychladnúť.
             Vymažeme tortovú formu maslom a múkou. Posypeme pracovnú dosku múkou a z vykysnutého cesta odrežeme 1/3. Z tej vyvaľkaj tenkú placku a vylož ňou dno tortovej formy. Zo zbytku cesta vyvaľkaj čo najväčšiu placku v tvare obdĺžnika. Celú plochu potri vychladnutým krémom a posyp napr. hrozienkami, alebo čoko-pecičkami. Ja som dala sušené brusnice. Potom cesto zroluj do válčeka a odrež cca 4 cm "šneky" - alebo lepšie tak aby sa do formy dostalo 6 "šnekov"- viď. obrázok. Naskladáme ich tak,aby medzi nimi zostalo nejaké voľné miesto. Povrch potri rozšľahaným vajíčkom. Do stále ešte nezapnutej rúry daj misku s vriacou vodou, vlož formu s cestom a zavri na 1 hodinu, neotváraj. Cesto pekne vykysne a vyplní celú formu. Po hodine formu i misku vyber a rúru predhrej na 180 ° C. Povrch opäť potri vajíčkom, vlož do horúcej rúry a peč 30 - 35 min. Po úplnom vychladnutí Brioche môžeš potrieť glazúrou z práškového cukru rozpusteného v troške vody.
pred daním do rúry s vriacou vodou

po 1 hodinovom kysnutí v rúre

nezabudla som potrieť vajíčkom

Komentáre

  1. Ahoj Ivo, tedy ty vypadaji uzasne, urcite vyzkousim! Diky za recept a fotodokumentaci:) Hezky tyden preje Monika....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Moni aj tebe krásny týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.