Preskočiť na hlavný obsah

Čerešne ,Barborky, alebo u nás taká obyčaj

Tak na túto nádheru si musíme počkať až na jar. Ale 4.12  na Barborky je ten správny čas "vyklčiť" pár stromov, nie, nie, stačí zájsť do záhrady a narezať zopár vetvičiek z čerešne, slivky, zlatého dažďa, jablone,sakury,magnólie...  dať do vázy a na Štedrý deň,alebo vianočne sviatky by sme sa mali potešiť z kvitnúcich vetvičiek. 
 Ako som už spomínala, ak chcete aby vám vetvičky kvitli na toho 24. mali by ste ich narezať na Barboru, ak na Silvestra stačí o pár dní neskôr.  Pretože Barborky režeme väčšinou za chladného počasia lebo mrazu, necháme ich rozmrznúť v chladnej miestnosti /v bytovke je to trochu problém :)/.
 Až potom ich prinesieme do vykurovaného priestoru. Rozkvitnutie urýchlime častejším rosením, alebo dokonca ak pupene jemne roztvoríme ,alebo prepichneme špendlíkom.



   Ešte neviem, z čoho si narežem do vázy, ale dúfam, že vykvitnú.
Keď sme už pri čerešniach, nemôžem si nespomenúť na slovenskú klasiku Čerešne.

Komentáre

  1. Krásne farebné fotky v tomto mínusovom počasí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Iva, dnes keď sme sa vrátili z chaty, tak sme si dali hriate podľa Vášho domáceho receptu. Je to dosť silne, ale super nás to rozohrialo. Pozdravujem babku z Kojšova. Inač na chate bolo super. Máme tam asi 40 cm snehu. Videli sme stopy od sŕn. Kardamón už máme, chyba nám len čierný čaj. Teším sa na ďalší skvelý recept. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, Barborky sú vo váze, perníkové cesto sa "odležuje" do nedele a možno zajtra stihneme aj to hriate.Ešte peknú nedeľu!
    PS: Babku pozdravím.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bola by som rada, ak by si dala presný recept na perníčky. Ja som ich vždy mala tvrdé. Musela som ich držať v krabici s jablkom. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Včera som to nestihla, dnes nevystrčím ani nos, tak moje Barborky musia počkať do pondelka.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.