Preskočiť na hlavný obsah

Linecký koláč na lenivú a zasneženú stredu

Hovorí sa, že streda je kritická, tretí deň, keď naša pozornosť  a energia sa pomaličky stráca, do víkendu nám ešte čo-to chýba a ja miesto toho aby som sa pripravovala na test z anglického jazyka, však Ľudka, som radšej upiekla tento linecký koláč, aj pre pánsku jazdu môjho manžela.
evidentne som nepoužila pravítko :)

Linecký koláč so slivkovým lekvárom

2 poháre hladkej múky
1 pohár práškového cukru
1 prášok do pečiva
2 žĺtka
3/4 masla alebo Hery
2 PL mlieka

Zmiešame najprv suché ingrediencie potom pridáme žĺtky, mlieko, maslo. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1/2 hodiny. Cesto rozdelíme na tretiny. Do vymazaného pekáčika natiskáme dve tretiny. Na vrch dáme obľúbený lekvár,džem- ja som použila klasicky slivkový zmiešaný s rumom a nasekanými orechami. Z poslednej tretiny cesta som našúľkala mriežky. Piekla som cca 1 hodinu pri  175 °C - trochu sa mi kazí rúra, predpokladám, že v dobrej rúre to ide rýchlejšie.

Pekný začiatok decembra!

Komentáre

  1. Takýto koláč robila moja dédi, volala to "rácsos". Určite pánom chutil.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chutil, chutil aj nám. Len nabudúce skúsim pre zmenu domáci marhuľový džem. Slivkový /ten klasický kupovaný/ milujeme, nešetrila som ním až sa nám to videlo miestami presladené, takže ho treba dať striedmejšie, ale inak moc fajn.
    Kinga, dédi je babka alebo teta. A čo prosím znamená v preklade "rácsos"? Len tak zo zvedavosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. "Dédi" bola prababka, "rácsos" je niečo ako mrežovník - http://www.akosatorobi.sk/video/1318/jablkovy-mrezovnik .

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kinga,díky som o niečo múdrejšia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivi, na lineckú klasiku zabúdam, ale dnes bude - dík za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.