Preskočiť na hlavný obsah

Domáci vanilkový cukor


   Už dlhšiu dobu som mala v pláne  vyrobiť si  domáci vanilkový cukor na moje vanilkové rožky. Príprava je blesková a tá vôňa. Čo potrebujeme : 700 g práškového cukru + 2 vanilkové lusky /ja som kúpila v Marks & Spencer/- tie som pekne rozkrojila a špičkou noža stiahla vanilkovú "masu", vmiešala vidličkou do vanilkového cukru. Vanilkové drievka-lusky som nakrájala a tiež pridala k cukru. Vsypala do dózy. Ešte musím počkať aspoň 5 dní  a môžem začať piecť :}.


Komentáre

  1. Iva, je niečo čo nedokážeš ? Normálne mam na teba zlosť. Kde ty chodíš na tie nápady, a kedy to stíhaš ? Už len čakám, že si vyrobíš vlastnú múku. I keď u teba človek nikdy nevie. Mimochodom perníčky sú fajn. Asi budem musieť dorobiť ďalšiu várku. Ďakujem za recept. Ten cukor musím vyskúšať tiež. Takže ďalšia návšteva Marks & Spencer. Už počujem Mira, že či by nebolo lepšie kúpiť hotový vanilkový cukor. No budem horšia, ako ty ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, dobre som sa zasmiala na tej múke :).Neviem, či perníky ozdobuješ cukrovou polevou, lebo mne sa to vôbec nedarí.Dokonca som kúpila sito na tento účel, t.j.2x preosiala práškový cukor a nič-poleva sa rozlievala až.Takže obdivujem kto tak krásne ozdobuje.Ten vanilkový cukor ešte nemám vyskúšaný na vanil.rožkoch,ale dúfam,že to bude o.k., predsa len zvyčajne to býva,že tie kupované sú ochucované a my si myslíme,že tá chuť má byť práve takáto, ale keď sa použijú originálne suroviny sme až nemilo prekvapený výsledkom. Rovnako je to pri výrobe marcipánu.Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, nezdobím mne osobne nechutí cukrová poleva, ale ani to poriadne neviem. Mne sa páčia ozdobené, len orechom. No niektoré perníčky sú fakt umelecké dielo.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.