Preskočiť na hlavný obsah

Siesta s Adriánom Moleom

Prvý diel Adriana Molea som čítala asi pred dvadsiatimi rokmi. Keď som pred Vianocami, pri hľadaní darčekov pre moju rodinu narazila už na 6. diel pod názvom Adrian Mole a zbrane hromadného ničenia tak som vedela, že nastal čas na osobnú odmenu. Už ju mám skoro dočítanú a koniec si dávkujem, aby mi čo najdlhšie vydržal. Pred spaním je výborná,  smejem sa cez slzy a myslím, že ten smoliar už konečne nájde svoje šťastie.
Na posledný deň v práci som urobila expresný koláč, nechcem ho nazvať Tiramisu, ako ho nazývajú na internete /zdroj minibazar/ a ako zástankyňa pravých surovín ho tak nemôžem nazvať, tak mu dám  názov a to podľa toho, že je fakt dobrý. Môj syn povedal, že je taký jemnučký, tak ....

Jemnučký smotanový koláč

2 b2 2 balíky dlhých piškót
     2 šľahačkové smotany
     2 pomazánkové masla /bez príchute/
     1 hrnček kávy
     rum,alebo amaretto na pokvapkanie piškót
     práškový cukor
     kakao

Na dno menšieho pekáčika poukladáme piškóty, ktoré ešte predtým  môžeme namočiť nakrátko do uvarenej kávy, alebo ich poukladáme a potom pokvapkáme kávou a rumom /lepšie amarettom/. Do misy dáme 2 šľahačkové smotany, ja som ich skoro vymixovala do tuha a potom pridala 2 pomazánkové masla + 3-4 lyžice práškového cukru /môžete aj pridať, podľa chuti/. Vyšľaháme do tuhého krému. Na tieto pripavené a kávou obliate piškóty dáme polovicu vyšľahaného krému. Na tento krém dáme opäť vrstvu piškót- oblejeme kávou /alebo ich namočíme/ a dáme zbytok krému. Navrch posypeme kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.
   Tento koláč ocenil aj môj manžel, ktorý ma paniku, že chytí salmonelu zo surových vajec a ktoré sú nutné pri príprave pravého Tiramisu.
 



22

Komentáre

  1. Postavičku Adriana Mole si pamätám ešte z detstva, keď som pozerala v TV jeho seriály. Pamätám si, že bol taký "trapko" a vždy riešil nejaký pupák. Koláčik je krásny, smotanové "veci" ja môžem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak teraz je už 37 ročný "trapko" , rieši väčšinou vzťahy so ženami a vypisuje listy správcovi labutí a nemá problém aj predsedovi vlády.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.