Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový




Aký by to bol začiatok septembra bez jablkového koláča, tak som si povedala v prvý septembrový víkend. Vyhľadala tento rýchly recept a  byt  zavoňal jablkami a škoricou. Za mňa , keby som mala orechy,  určite by som ich pridala, ale dobre by padol aj mak, tvaroh, ale to by bol už trochu iný koláč.Týmto som len chcela, že tento recept sa dá pekne chuťovo rozširovať , všetko závisí  od vašej momentálnej chuti a zásob v špajzke.

       Sypaný jablkový koláč
  na plech 20 x 30 cm
    1 pohár = 300 ml


1 hrnček - t.j. 300 ml detskej krupice
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 kg nastrúhaných jabĺk
škorica podľa chuti
100 g masla
...................................................................
1. Dno plechu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou. Ja som dala najprv papier na pečenie , ktorý som vymazala maslom a vysypala múkou. 
2. V miske zmiešame všetky sypké suroviny.
3. V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká so škoricou. Jablká poriadne vymačkáme, pomocou sitka, alebo ručne, aby sa koláč lepšie prepiekol. 
4. Na predpripravený plech nasypeme sypkú zmes, tak aby sme nevideli dno plechu. Na to poukladáme nastrúhané jablká. Na ne opäť nasypeme sypkú zmes. A opäť jablká. Ukončíme to sypkou zmesou, na ktorú nastrúhame maslo, alebo uložíme na tenko nakrájané maslo.  Pečieme na 200 °C približne 40 minút.  Mne sa piekol presne 1 hodinu,  závisí to od vlhkosti jabĺk a samozrejme od rúry. 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…