Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový




Aký by to bol začiatok septembra bez jablkového koláča, tak som si povedala v prvý septembrový víkend. Vyhľadala tento rýchly recept a  byt  zavoňal jablkami a škoricou. Za mňa , keby som mala orechy,  určite by som ich pridala, ale dobre by padol aj mak, tvaroh, ale to by bol už trochu iný koláč.Týmto som len chcela, že tento recept sa dá pekne chuťovo rozširovať , všetko závisí  od vašej momentálnej chuti a zásob v špajzke.

       Sypaný jablkový koláč
  na plech 20 x 30 cm
    1 pohár = 300 ml


1 hrnček - t.j. 300 ml detskej krupice
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 kg nastrúhaných jabĺk
škorica podľa chuti
100 g masla
...................................................................
1. Dno plechu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou. Ja som dala najprv papier na pečenie , ktorý som vymazala maslom a vysypala múkou. 
2. V miske zmiešame všetky sypké suroviny.
3. V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká so škoricou. Jablká poriadne vymačkáme, pomocou sitka, alebo ručne, aby sa koláč lepšie prepiekol. 
4. Na predpripravený plech nasypeme sypkú zmes, tak aby sme nevideli dno plechu. Na to poukladáme nastrúhané jablká. Na ne opäť nasypeme sypkú zmes. A opäť jablká. Ukončíme to sypkou zmesou, na ktorú nastrúhame maslo, alebo uložíme na tenko nakrájané maslo.  Pečieme na 200 °C približne 40 minút.  Mne sa piekol presne 1 hodinu,  závisí to od vlhkosti jabĺk a samozrejme od rúry. 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.