Preskočiť na hlavný obsah

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol - oficiálny trailer



    Ako sa tak pozorujem, obľubujem všetko švédske, teda okrem notoricky nepopulárneho platenia daní :

- švédsky nábytok - sedačka z IKEi nám slúži už 18.rok,
- švédske rozprávky - Astrid Lindgrenová napísala moju najobľúbenejšiu rozprávkovú bytosť Pippy a pre moje deti Emila z Lonnebergu,
- švédske počasie - hlavne letá, do 20°C,
- švédske ostrovy - Visby - miesto, kde by som prijala žiť,
- švédske jedlo - ľúbim lososový gravlax, jahody so šľahačkou, kottbullar .....
- švédsku módu - H&M, alebo Gudrun Sjoden, kde modelky sú normálne ženy, aj ženy, ktoré majú viac ako 50 rokov, hrdo nosia sivé vlasy a nejaké kilo naviac,
- švédske filmy - niektoré Bergmanove scény z filmu Fanny a Alexander si pamätá aj môj fimami nepobozkaný muž a Scény z manželského života si mám chuť pozrieť opäť, pozrieť optikou prežitých dvadsiatich rokov ....
.....  tak predpokladám, že sa mi bude páčiť aj tento film. Netuším -tuším z akého dôvodu som nečítala ešte knihu, podľa ktorej bol nakrútený film. Ale predpokladám, že to bude predanými 6 mil.výtlačkami a na mňa to stále nejak pôsobí odstrašujúco.

            Takže  HEJ PA BIO
PS: vivat prekladač

Komentáre

  1. Od jisté doby se vyhýbám současným knihám, zvlášť těm čteným, ale tuhle jsem si koupila s sebou na dovolenou a královsky jsem se pobavila :-) Jsem zvědava na film. Díky za upozornění, vůbec by mmě nenapdlo, že existuje :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka, ja som sa práve dnes tak zľahka obzerala v knihkupectve za knihou, počula som, že je výborná, tak teraz už len čo urobím prvé - kniha alebo film :). Mám to ja len dilemu.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…