Preskočiť na hlavný obsah

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol - oficiálny trailer



    Ako sa tak pozorujem, obľubujem všetko švédske, teda okrem notoricky nepopulárneho platenia daní :

- švédsky nábytok - sedačka z IKEi nám slúži už 18.rok,
- švédske rozprávky - Astrid Lindgrenová napísala moju najobľúbenejšiu rozprávkovú bytosť Pippy a pre moje deti Emila z Lonnebergu,
- švédske počasie - hlavne letá, do 20°C,
- švédske ostrovy - Visby - miesto, kde by som prijala žiť,
- švédske jedlo - ľúbim lososový gravlax, jahody so šľahačkou, kottbullar .....
- švédsku módu - H&M, alebo Gudrun Sjoden, kde modelky sú normálne ženy, aj ženy, ktoré majú viac ako 50 rokov, hrdo nosia sivé vlasy a nejaké kilo naviac,
- švédske filmy - niektoré Bergmanove scény z filmu Fanny a Alexander si pamätá aj môj fimami nepobozkaný muž a Scény z manželského života si mám chuť pozrieť opäť, pozrieť optikou prežitých dvadsiatich rokov ....
.....  tak predpokladám, že sa mi bude páčiť aj tento film. Netuším -tuším z akého dôvodu som nečítala ešte knihu, podľa ktorej bol nakrútený film. Ale predpokladám, že to bude predanými 6 mil.výtlačkami a na mňa to stále nejak pôsobí odstrašujúco.

            Takže  HEJ PA BIO
PS: vivat prekladač

Komentáre

  1. Od jisté doby se vyhýbám současným knihám, zvlášť těm čteným, ale tuhle jsem si koupila s sebou na dovolenou a královsky jsem se pobavila :-) Jsem zvědava na film. Díky za upozornění, vůbec by mmě nenapdlo, že existuje :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka, ja som sa práve dnes tak zľahka obzerala v knihkupectve za knihou, počula som, že je výborná, tak teraz už len čo urobím prvé - kniha alebo film :). Mám to ja len dilemu.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…