Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Novembrové dni navádzajú na trochu dlhšie, pomalšie varenie. Takže v pondelok som sa pustila do môjho obľúbeného Boeuf, tentokrát nie od Julie Child. Ale do receptu  rovnako výborného a o niečo rýchlejšie pripraveného.

Boeuf Bourguignon
recept z Gurmetu 11/2015
pre 4 osoby

1 kg hovädzie predné
150 g anglickej slaniny
1 ks cibule
2 ks mrkvy
2 strúčiky cesnaku
600 ml hovädzieho vývaru
500 ml červeného vína
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hladkej múky
2 vetvičky čerstvého tymiánu
1 ks bobkový list
15 ks šalotiek 
400 g šampiňónov
2 PL masla
4 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie

1. Anglickú slaninu nakrájame na kocky a hovädzie mäso na väčšie kúsky. V hrnci najprv nasucho vyškvaríme anglickú slaninu a potom ju deravou lyžicou vyberieme. Pridáme lyžicu oleja, pokiaľ treba a sprudka orestujeme mäso. Mäso osolíme, opepríme. Do hrnca ho pridávame po častiach - je potrebné aby sa rýchlo zatiahlo, nepustilo šťavu a nedusilo sa. Opečené mäso pridáme k odloženej slanine a v hrnci opečieme na kúsky nakrájanú mrkvu a cibuľu. Na konci ju budeme pasírovať, čo som neurobila, lebo mne sa páčia v boeufe kúsky zeleniny. 
2. Ak už máme zeleninu popraženú, vrátime do hrnca mäso i slaninu, pridáme pretlak, premiešame a necháme krátko opiecť. Potom pridáme múku, všetko orestujeme a pridáme víno. Keď sa odparí, vlejeme 400 ml vývaru, pridáme prelisovaný cesnak, lístky tymiánu, bobkový list a na miernom ohni varíme 3 - 4 hodiny. Priebežne mäso kontrolujeme, občas premiešame, podlievame vodou, ak treba.
3. Ku koncu varenia očistíme šampiňóny, ktoré sme nakrájali na polovicu. Do hrnca dáme jednu lyžicu masla  a olivového oleja, pridáme šampiňóny a opečieme ich dozlatista. Po opečení ich vyberieme, pridáme jednu lyžicu masla  a oleja a opečieme šalotky. Tie nakoniec zalejeme s 200 ml vývaru, ktorý nám ostal.
4. Vyberieme mäso z hrnca, omáčku prepasírujeme - ako som písala, to som vynechala. Vrátime do nej mäso, pridáme šampiňóny, šalotky. Podávame s bagetkou. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…