Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Novembrové dni navádzajú na trochu dlhšie, pomalšie varenie. Takže v pondelok som sa pustila do môjho obľúbeného Boeuf, tentokrát nie od Julie Child. Ale do receptu  rovnako výborného a o niečo rýchlejšie pripraveného.

Boeuf Bourguignon
recept z Gurmetu 11/2015
pre 4 osoby

1 kg hovädzie predné
150 g anglickej slaniny
1 ks cibule
2 ks mrkvy
2 strúčiky cesnaku
600 ml hovädzieho vývaru
500 ml červeného vína
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hladkej múky
2 vetvičky čerstvého tymiánu
1 ks bobkový list
15 ks šalotiek 
400 g šampiňónov
2 PL masla
4 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie

1. Anglickú slaninu nakrájame na kocky a hovädzie mäso na väčšie kúsky. V hrnci najprv nasucho vyškvaríme anglickú slaninu a potom ju deravou lyžicou vyberieme. Pridáme lyžicu oleja, pokiaľ treba a sprudka orestujeme mäso. Mäso osolíme, opepríme. Do hrnca ho pridávame po častiach - je potrebné aby sa rýchlo zatiahlo, nepustilo šťavu a nedusilo sa. Opečené mäso pridáme k odloženej slanine a v hrnci opečieme na kúsky nakrájanú mrkvu a cibuľu. Na konci ju budeme pasírovať, čo som neurobila, lebo mne sa páčia v boeufe kúsky zeleniny. 
2. Ak už máme zeleninu popraženú, vrátime do hrnca mäso i slaninu, pridáme pretlak, premiešame a necháme krátko opiecť. Potom pridáme múku, všetko orestujeme a pridáme víno. Keď sa odparí, vlejeme 400 ml vývaru, pridáme prelisovaný cesnak, lístky tymiánu, bobkový list a na miernom ohni varíme 3 - 4 hodiny. Priebežne mäso kontrolujeme, občas premiešame, podlievame vodou, ak treba.
3. Ku koncu varenia očistíme šampiňóny, ktoré sme nakrájali na polovicu. Do hrnca dáme jednu lyžicu masla  a olivového oleja, pridáme šampiňóny a opečieme ich dozlatista. Po opečení ich vyberieme, pridáme jednu lyžicu masla  a oleja a opečieme šalotky. Tie nakoniec zalejeme s 200 ml vývaru, ktorý nám ostal.
4. Vyberieme mäso z hrnca, omáčku prepasírujeme - ako som písala, to som vynechala. Vrátime do nej mäso, pridáme šampiňóny, šalotky. Podávame s bagetkou. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...