Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Novembrové dni navádzajú na trochu dlhšie, pomalšie varenie. Takže v pondelok som sa pustila do môjho obľúbeného Boeuf, tentokrát nie od Julie Child. Ale do receptu  rovnako výborného a o niečo rýchlejšie pripraveného.

Boeuf Bourguignon
recept z Gurmetu 11/2015
pre 4 osoby

1 kg hovädzie predné
150 g anglickej slaniny
1 ks cibule
2 ks mrkvy
2 strúčiky cesnaku
600 ml hovädzieho vývaru
500 ml červeného vína
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hladkej múky
2 vetvičky čerstvého tymiánu
1 ks bobkový list
15 ks šalotiek 
400 g šampiňónov
2 PL masla
4 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie

1. Anglickú slaninu nakrájame na kocky a hovädzie mäso na väčšie kúsky. V hrnci najprv nasucho vyškvaríme anglickú slaninu a potom ju deravou lyžicou vyberieme. Pridáme lyžicu oleja, pokiaľ treba a sprudka orestujeme mäso. Mäso osolíme, opepríme. Do hrnca ho pridávame po častiach - je potrebné aby sa rýchlo zatiahlo, nepustilo šťavu a nedusilo sa. Opečené mäso pridáme k odloženej slanine a v hrnci opečieme na kúsky nakrájanú mrkvu a cibuľu. Na konci ju budeme pasírovať, čo som neurobila, lebo mne sa páčia v boeufe kúsky zeleniny. 
2. Ak už máme zeleninu popraženú, vrátime do hrnca mäso i slaninu, pridáme pretlak, premiešame a necháme krátko opiecť. Potom pridáme múku, všetko orestujeme a pridáme víno. Keď sa odparí, vlejeme 400 ml vývaru, pridáme prelisovaný cesnak, lístky tymiánu, bobkový list a na miernom ohni varíme 3 - 4 hodiny. Priebežne mäso kontrolujeme, občas premiešame, podlievame vodou, ak treba.
3. Ku koncu varenia očistíme šampiňóny, ktoré sme nakrájali na polovicu. Do hrnca dáme jednu lyžicu masla  a olivového oleja, pridáme šampiňóny a opečieme ich dozlatista. Po opečení ich vyberieme, pridáme jednu lyžicu masla  a oleja a opečieme šalotky. Tie nakoniec zalejeme s 200 ml vývaru, ktorý nám ostal.
4. Vyberieme mäso z hrnca, omáčku prepasírujeme - ako som písala, to som vynechala. Vrátime do nej mäso, pridáme šampiňóny, šalotky. Podávame s bagetkou. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…