Preskočiť na hlavný obsah

Mandľová tortička


Tortička preto,  lebo je pečená v menšej  cca 16 cm tortovej forme. Je bezlepková a expresne pripravená.

                                                         Mandľová tortička

                                                     1  1/2 pohára mandľovej múky /z Lidla, je ok/
                                                      4 vajcia 
                                                     1/2 pohára trstinového cukru
                                                      šťava z citróna, podľa chuti
                                                      hrsť olúpaných mandlí na ozdobu     

1. Oddelíme vajcia na bielka a žĺtka. Vyšľaháme zvlášť bielka so štipkou soli do tuhej peny.
2. Potom vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista.
3. Do vyšľahaných žĺtok primiešame mandľovú múku a zľahka vmiešame vyšľahané bielka.
4. Tortovú formu vymažeme tukom a múkou /ak sme bezlepkový tak mandľovou múkou/.
     Vylejeme do nej pripravené cesto, môžeme posypať hrsťou olúpaných mandlí, alebo ovocím podľa chuti. 
5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 40 minút. Nezabudnime, že každá rúra je iná, tak si pomôžeme špáradlom, ak je suché, tortička je hotová. Podávame s vyšľahanou šľahačkou a malinami. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na  www.nytimes.com už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.

CHLIEB bez miesenia

3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml)
1/4 ČL sušeného droždia
1 a 1/4 ČL soli
1 a 1/4 pohára vody
liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou

1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 12-18 hodín.
2. Potom si na dosku nasypeme trochu múky, vylejeme na ňu cesto, párkrát ce…