Preskočiť na hlavný obsah

Paradajková polievka


 Túto polievku robím po väčšinou len raz do roka /čo je veľká škoda/. Spomeniem si na ňu, keď paradajky konečne voňajú ako paradajky  a na trhu sa dajú kúpiť za fajn ceny.  Inšpirované Talianskom.  


                                          Paradajkovo chlebová polievka 

                          pre 4 osoby


                                        cca 1,5 kg čerstvých paradajok

                         cca 3 krajce chleba

                         vývar - alebo zeleninový bujón 1 l

                         bazalka, olivový olej, soľ,

                         čierne korenie, cesnak


1. Na plech uložíme umyté a na polovice prekrojené paradajky, podľa chuti zopár strúčikov cesnaku /kto nemá rád cesnak, tak ho vynechá/ osolíme, opepríme. Pofrkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť na 180 °C cca 20-30 minút. 

2. Medzitým si nakrájame chlieb, najlepšie poslúži starý, ktorý zalejeme teplým vývarom, alebo bujónom. Zalejte ho približne polovicou vývaru, zbytkom si ju zriedite na svoju obľúbenú hustotu. 

3. Upečené paradajky, som trochu dala vychladnúť, keďže som ich mixovala vo Vitamixe, ak použijete ponorný mixér, nezdržujete sa chladnutím.  Takže trochu vychladnuté paradajky dáme do mixéra, pridáme očistený cesnak, bazalku a rozmočený chlieb. Vymixujeme do hladka.

4. Vymixované paradajky s chlebom prelejeme do hrnca, prevaríme, prilejeme vývar, ak je polievka príliš hustá. Dochutíme.

Podávame s bazalkou a opraženými tekvicovými semiačkami. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...