Keďže od 25.11.2020 som majiteľkou kvásku s krásnym menom Katarína /vďaka Ľudka/ prekvapujúco sa mi ho darí aj udržať pri živote, dokonca ho úspešne množiť /vďaka ešte raz Ľudka/ ďalším koronovým kváskovým šialencom.
Takže v čase fašiangov, keď na nás odvšadiaľ vyskakujú samé šišky, napriek nalepeným vianočným kilám, som sa do nich pustila.
Šišky kváskové
na 25 šišiek
Ako už iste viete, pri pečení z kvásku si najprv musíme urobiť zo svojho materského kvásku rozkvas.
Najlepšie večer pred pečením, tak aby cca 9 - 12 hod. kvasil.
Rozkvas si pripravíme následovne:
2PL materského ražného kvásku
150 g hladkej pšeničnej múky
150 ml vody - najlepšie vlažnej
Na cesto potrebujeme:
350 g hladkej pšeničnej múky
160 g kyslej smotany /ja som nemala, nahradila som ho cmarom/
80 ml mlieka
40 g rozpusteného masla izbovej teploty
1 ks vanilkového cukru
štipka soli, 1 PL rumu
Postup:
1. Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Zmiešame 2 PL kvásku + 150 g hladkej múky + 150 g vlažnej vody. Všetko zmiešame a prikryjeme potravinovou fóliou. Cez noc necháme prekysnúť.
2. Na druhý deň, môžeme aj pomocou mixéra -zmiešame múku +mlieko + maslo + kyslú smotanu + cukor, štipku soli, rumu a rozkvas a vypracujeme pružné nelepivé cesto.
Trvá to približne 10 minút.
3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 3 hodiny. Najlepšie na teplom mieste.
4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske, približne na 1 cm hrúbku.
5. Vykrajovátkom /alebo pohárom/ vykrajujeme šišky. Prikryté ich ešte aspoň 1/2 hodiny necháme na doske podkysnúť.
6. Do hrnca dáme rozpáliť olej a postupne doň vkladáme podkysnuté šišky do ktorých sme prstom urobili dierky. Vyprážame do zlatista. Po vytiahnutí ich trošku vysuším papierovým obrúskom.
Rozkvas po 12 hodinovom kvasení
Povykrajujeme

Komentáre
Zverejnenie komentára