Preskočiť na hlavný obsah

Zrelá som až až

       Halina Pawlowská vo svojej relácií na Dvojke povedala, že zrelí sme keď každé  ráno raňajkujeme a za oknom pestujeme kvety a žiadne z nich sa nedájú vyfajčiť.  Mám také podozrenie, že tou zrelosťou myslela stárnutie. 

       Keď je toto merítkom zrelosti, tak naozaj už nejakú dobu každé ráno raňajkujem, čo kedysi nebolo pravidlom a za oknom pestujem kvety.  Ja ich nielen pestujem, ale aj ošetrujem.

 Poväčšinou len zberom slimákov, ale na podozrivo vyzerajúce listy hrozna o ktoré sa s veľkou láskou stará môj muž, milovník vína a po jeho nahlásení, že časť ich listov nejak podozrivo zmenilo svoj obvyklý výzor, som si spomenula, že práve som sa dočítala o niečom takom v aktuálnom záhradkárskom časopise. Záhradkárske srdce môjho otca a  Karla Čapka by zaplesalo. A vyrobila som bio fungicíd z cesnakov. A vyzerá, že celkom zabral. Po dvoch postrekoch.

 Takže ak ste tiež zrelí, raňajkujúci, milujúci svoju záhradu  vyskúšajte tento bezpečný postrek na svoje kvety, vinič, rastlinstvo, ktorý vraj chráni proti múčnatke, slimákom  a inej /v záhrade/ nežiadúcej hávedi. 


                                        Cesnakový postrek

  •                                             5 strúčkov cesnaku /ja som použila 10/
  •                                                  3 litre vody /ja som použila 4 l/


  Cesnak si očistíme a pretlačíme cez cesnakovač. Zalejeme vriacou vodou. Ja som použila sklíčko približne o objeme 2 dcl. Sklíčko som zavrela a nechala na kuchynskej linke 24 hodín postáť. 

    Po odstatí som cesnak presitkovala  a následne duplicitne aj pomocou gázy ešte raz presitkovala, to preto lebo sme sa obávali o upchatie postrekovej hadičky. Ako vidíte hore v množstve surovín, ja som robila silnejší koncentrát. Doliala vodu a všetko potom preliala do postrekovej nádoby. 

     Ako intuitívni záhradkári sme postrekovali vtedy, keď sme tušili, že nebude v najbližšie hodiny pršať. A ako som spomínala, postrek sme zopakovali 2x.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...