Preskočiť na hlavný obsah

Ružový olej

 


Tento rok ruže v našej záhradke, v prvej kvitnúcej runde, priam explodovali.
 Inšpirovaná minuloročnou návštevou farmy SONNENTORu, aj touto KNIHOU a návštevou našej susedy a jej krásnych ruží, som sa pustila do výroby Ružového oleja. Príprava je úplne jednoduchá.

Ružový olej

Najprv si nazbierame zopár   hlavičiek ruží, povyberáme len zdravé lupene a usušíme. Dbáme na to, aby ruže neboli postrekované.
Ďalej potrebujeme:
40 g oleja - ja som použila ľanový /najlepšie je vraj mandľový/
2 vrchovaté polievkové lyžice usušených lupeňov ruží


Lupene ruží som dala do sklenenej nádoby, tie som zaliala vriacim olejom. Pozor nie prevareným.
Prikryla látkovým obrúskom a nechala macerovať na parapetnej doske dobrých 24 hodín. 
Potom presitkovala a pomocou gázy vytlačila všetok olej z lupienkov. Olej držím v sklenej nádobe s vrchnákom a pomaličky užívam.

Účinky ružového oleja: regeneruje vrchnú vrstvu pokožky, zmierňuje jazvy a zápaly, účinkuje proti vráskam.









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...