Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Ľudka for you, ale aj pre ostatných : Odmysli si tieto pekelné horúčavy a predstav si také 10 stupňové nedeľné ráno. S veľkou chuťou na pohodovo strávený deň, pri telke, čítaní ...... a nutkavou potrebou nakŕmiť svojich blízkych niečím vynimočným, ani sa nezaťažuj s prezliekaním, len tak si prehoď zásteru /odporúčam - hlavne pri nedostatočnom vysušení hovädziny /a "mimochodom" uvar rodinke túto maškrtu. Je to síce trochu drahšie, ale však nie každý deň je nedeľa. A v pondelok môžu byť trebárz zemiaky s bryndzou :}.Tak tu je opis receptu z Apetitu 7/2010, pre 6 osôb - Boeuf Bourguignon podľa Julie Child:

1,5 kg hovädzieho mäsa - na kocky 5x5 cm
170 g slaninky - na prúžky
1 PL oleja
1 mrkva - na kolieska
1 cibuľa - na prúžky
1 lyžička soli, mletý peper
2 PL hladkej múky
750 ml červeného vína, 500-600 ml silného hovädzieho vývaru
1 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku - prelisovať
1/2 lyžičky tymiánu, 1 bobkový list

Na cibuľky:

750 g šalotiek
30 g masla, 1 PL oleja, 200 ml hov.vývaru, alebo červeného vína, bouquet garni - t.j. do gázy zabaliť 4 stonky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu

Na šampiňóny:

60 g masla, 2 PL oleja, 2 šalotky alebo 1 cibuľa - nakrájať, 500 g šampiňónov

Postup:

1. Prúžky slaninky povar 10 minút v horúcej vode, potom preceď a osuš.

2. Na oleji opraž slaninku do zlatista. Vyber a polož ho nabok. Olej rozpáľ na maximum a len po niekoľkých kúskoch opekaj mäso. Potom ho vyber a odlož k slaninke. Rúru rozpáľ na 230 C.

3. V hrnci opraž mrkvu a cibuľu do hneda. Daj do hrnca opäť všetko mäso a slaninu, popráš múkou, soľou a peprom. Hrniec daj nezakrytý na 4 minúty do rúry. Mäso premiešaj a po ďalších štyroch minútach ho vytiahni z rúry. Teplotu zníž na 160 C.

4. Do hrnca vlej víno a toľko vývaru, aby mäso bolo tak tak zakryté. Pridaj pretlak, cesnak, bylinky. Na sporáku priveď k varu, zakri a strč do spodnej časti rúry. Tekutina v hrnci by mala celú dobu jemne prebublávať. Za 3-4 hodiny budeš mať hotovo. Medzitým zahoď zásteru a venuj čomu len chceš. Mysli aj na vegetariánov :}.

Na cibuľky - alebo oignons blacés á brun - olúp šalotky. Až začne maslo s olejom bublať, vhoď cibuľky a na miernom ohni opekaj 10 minút. Zalej tekutinou, pridaj bylinkový balíček, zakri a nechaj dôjsť. Pred podávaním vyber balíček s bylinkami.

Na šampiňónové soté - rozpáľ olej s máslom- vhoď na väčšie kusy nakrájané šampiňóny a cibuľku. Za stáleho miešaia opekaj asi 4 minúty. Až huby zhnednú, dochuť soľou, peprom. A môžeme podávať.

Ako prílohu Júlia Child okrem šampiňónov a cibuliek podávala zemiaky v šupke a zelené fazuľky - ja som urobila aj hrnčekové knedle.

Ja viem, vyzerá to komplikovane, ale ver, že to tak nie je. V zime asi bude problém zohnať čerstvé bylinky..... ale taký je život - C´ est la vie!

PS: Tá francúština mi ale ide :}:}:}

Komentáre

  1. mňam - ešte plná zážitkov zo včerajšieho spoločného posedenia a popapkania hovorím ÁNO a mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…