sobota, 17. júla 2010

Boeuf Bourguignon



Ľudka for you, ale aj pre ostatných : Odmysli si tieto pekelné horúčavy a predstav si také 10 stupňové nedeľné ráno. S veľkou chuťou na pohodovo strávený deň, pri telke, čítaní ...... a nutkavou potrebou nakŕmiť svojich blízkych niečím vynimočným, ani sa nezaťažuj s prezliekaním, len tak si prehoď zásteru /odporúčam - hlavne pri nedostatočnom vysušení hovädziny /a "mimochodom" uvar rodinke túto maškrtu. Je to síce trochu drahšie, ale však nie každý deň je nedeľa. A v pondelok môžu byť trebárz zemiaky s bryndzou :}.Tak tu je opis receptu z Apetitu 7/2010, pre 6 osôb - Boeuf Bourguignon podľa Julie Child:

1,5 kg hovädzieho mäsa - na kocky 5x5 cm
170 g slaninky - na prúžky
1 PL oleja
1 mrkva - na kolieska
1 cibuľa - na prúžky
1 lyžička soli, mletý peper
2 PL hladkej múky
750 ml červeného vína, 500-600 ml silného hovädzieho vývaru
1 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku - prelisovať
1/2 lyžičky tymiánu, 1 bobkový list

Na cibuľky:

750 g šalotiek
30 g masla, 1 PL oleja, 200 ml hov.vývaru, alebo červeného vína, bouquet garni - t.j. do gázy zabaliť 4 stonky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu

Na šampiňóny:

60 g masla, 2 PL oleja, 2 šalotky alebo 1 cibuľa - nakrájať, 500 g šampiňónov

Postup:

1. Prúžky slaninky povar 10 minút v horúcej vode, potom preceď a osuš.

2. Na oleji opraž slaninku do zlatista. Vyber a polož ho nabok. Olej rozpáľ na maximum a len po niekoľkých kúskoch opekaj mäso. Potom ho vyber a odlož k slaninke. Rúru rozpáľ na 230 C.

3. V hrnci opraž mrkvu a cibuľu do hneda. Daj do hrnca opäť všetko mäso a slaninu, popráš múkou, soľou a peprom. Hrniec daj nezakrytý na 4 minúty do rúry. Mäso premiešaj a po ďalších štyroch minútach ho vytiahni z rúry. Teplotu zníž na 160 C.

4. Do hrnca vlej víno a toľko vývaru, aby mäso bolo tak tak zakryté. Pridaj pretlak, cesnak, bylinky. Na sporáku priveď k varu, zakri a strč do spodnej časti rúry. Tekutina v hrnci by mala celú dobu jemne prebublávať. Za 3-4 hodiny budeš mať hotovo. Medzitým zahoď zásteru a venuj čomu len chceš. Mysli aj na vegetariánov :}.

Na cibuľky - alebo oignons blacés á brun - olúp šalotky. Až začne maslo s olejom bublať, vhoď cibuľky a na miernom ohni opekaj 10 minút. Zalej tekutinou, pridaj bylinkový balíček, zakri a nechaj dôjsť. Pred podávaním vyber balíček s bylinkami.

Na šampiňónové soté - rozpáľ olej s máslom- vhoď na väčšie kusy nakrájané šampiňóny a cibuľku. Za stáleho miešaia opekaj asi 4 minúty. Až huby zhnednú, dochuť soľou, peprom. A môžeme podávať.

Ako prílohu Júlia Child okrem šampiňónov a cibuliek podávala zemiaky v šupke a zelené fazuľky - ja som urobila aj hrnčekové knedle.

Ja viem, vyzerá to komplikovane, ale ver, že to tak nie je. V zime asi bude problém zohnať čerstvé bylinky..... ale taký je život - C´ est la vie!

PS: Tá francúština mi ale ide :}:}:}

1 komentár:

  1. mňam - ešte plná zážitkov zo včerajšieho spoločného posedenia a popapkania hovorím ÁNO a mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť