Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Ľudka for you, ale aj pre ostatných : Odmysli si tieto pekelné horúčavy a predstav si také 10 stupňové nedeľné ráno. S veľkou chuťou na pohodovo strávený deň, pri telke, čítaní ...... a nutkavou potrebou nakŕmiť svojich blízkych niečím vynimočným, ani sa nezaťažuj s prezliekaním, len tak si prehoď zásteru /odporúčam - hlavne pri nedostatočnom vysušení hovädziny /a "mimochodom" uvar rodinke túto maškrtu. Je to síce trochu drahšie, ale však nie každý deň je nedeľa. A v pondelok môžu byť trebárz zemiaky s bryndzou :}.Tak tu je opis receptu z Apetitu 7/2010, pre 6 osôb - Boeuf Bourguignon podľa Julie Child:

1,5 kg hovädzieho mäsa - na kocky 5x5 cm
170 g slaninky - na prúžky
1 PL oleja
1 mrkva - na kolieska
1 cibuľa - na prúžky
1 lyžička soli, mletý peper
2 PL hladkej múky
750 ml červeného vína, 500-600 ml silného hovädzieho vývaru
1 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku - prelisovať
1/2 lyžičky tymiánu, 1 bobkový list

Na cibuľky:

750 g šalotiek
30 g masla, 1 PL oleja, 200 ml hov.vývaru, alebo červeného vína, bouquet garni - t.j. do gázy zabaliť 4 stonky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu

Na šampiňóny:

60 g masla, 2 PL oleja, 2 šalotky alebo 1 cibuľa - nakrájať, 500 g šampiňónov

Postup:

1. Prúžky slaninky povar 10 minút v horúcej vode, potom preceď a osuš.

2. Na oleji opraž slaninku do zlatista. Vyber a polož ho nabok. Olej rozpáľ na maximum a len po niekoľkých kúskoch opekaj mäso. Potom ho vyber a odlož k slaninke. Rúru rozpáľ na 230 C.

3. V hrnci opraž mrkvu a cibuľu do hneda. Daj do hrnca opäť všetko mäso a slaninu, popráš múkou, soľou a peprom. Hrniec daj nezakrytý na 4 minúty do rúry. Mäso premiešaj a po ďalších štyroch minútach ho vytiahni z rúry. Teplotu zníž na 160 C.

4. Do hrnca vlej víno a toľko vývaru, aby mäso bolo tak tak zakryté. Pridaj pretlak, cesnak, bylinky. Na sporáku priveď k varu, zakri a strč do spodnej časti rúry. Tekutina v hrnci by mala celú dobu jemne prebublávať. Za 3-4 hodiny budeš mať hotovo. Medzitým zahoď zásteru a venuj čomu len chceš. Mysli aj na vegetariánov :}.

Na cibuľky - alebo oignons blacés á brun - olúp šalotky. Až začne maslo s olejom bublať, vhoď cibuľky a na miernom ohni opekaj 10 minút. Zalej tekutinou, pridaj bylinkový balíček, zakri a nechaj dôjsť. Pred podávaním vyber balíček s bylinkami.

Na šampiňónové soté - rozpáľ olej s máslom- vhoď na väčšie kusy nakrájané šampiňóny a cibuľku. Za stáleho miešaia opekaj asi 4 minúty. Až huby zhnednú, dochuť soľou, peprom. A môžeme podávať.

Ako prílohu Júlia Child okrem šampiňónov a cibuliek podávala zemiaky v šupke a zelené fazuľky - ja som urobila aj hrnčekové knedle.

Ja viem, vyzerá to komplikovane, ale ver, že to tak nie je. V zime asi bude problém zohnať čerstvé bylinky..... ale taký je život - C´ est la vie!

PS: Tá francúština mi ale ide :}:}:}

Komentáre

  1. mňam - ešte plná zážitkov zo včerajšieho spoločného posedenia a popapkania hovorím ÁNO a mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…