Preskočiť na hlavný obsah

Slovensko,Slovakia,Slowakei,Slovaquie,Eslovaquia, Slovacchia...














..... a sme doma. Síce sme mali iné plány - ale náš chátrajúci vozový park - rozhodol, že to bude na Slovensku. A bolo fajn. Za týždeň toho bolo dosť.

A čo bolo :

- ak máte radi parky, stromy, kvety - odporúčam tie piešťanské parky - sú krásne a nádherne udržiavané, momentálne aj s modernými sochami.

- ak si chcete pestovať hrdosť k slovenskému národu, nemusíte nutne spievať hymnu pred začiatkom práce, alebo vyučovania, ale sa vyberte na folklórne slávnosti napr. do Liptovskej Tepličky. Tam domorodci vyzdobia svoje domy, ploty - výšivkami, doma tkanými kobercami a núkajú vás doma uvarenými špecialitami ako krúpy s kapustou a udeným, makovníkmi, lejú do vás domáci bylinkový čaj a do toho spievajú a tancujú. Ľudovky v rádiu nemusím, ale v pôvodnom prostredí je to veľmi fajn.

- ak trpíte nizkym tlakom, určite si na dovolenku nezabudnite zobrať 18. ročného potomka, váš tlak bude určite v optimálnej polohe.

- ak chcete zažiť jazzový koncert, len tak cez týždeň a nečakať na jazzové dni, vyberte sa do jazzového baru Doda Šošoku, tak taký bar sa mi páči, otlčené tonetky, nábytok čo už niečo pamätá, vôňa cigár ...

- večera, a keď večera tak s dobrými ľuďmi napr. s Gitkou a Peťom z Piešťan.

- dobrá káva a ešte lepší koláčik. Sacher je len jeden, tak aspoň raz v živote treba zalabužničiť, kde ho vedia urobiť najlepšie.

- postavila som sa do mora - poľa plného slnečníc - moc fajn :)

- konečne som bola pri stavbe Hundertwassera vo Viedni, bol to asi veľmi, ale veľmi veselý chlapík, škoda, že takých chlapíkov nemáme aj u nás.

- vedeli ste, že Milan Rastislav Štefánik vystúpil na Mont Blanc 6 krát, a že jeho krstným otcom bol J.M.Hurban. To všetko nám povedala milá pani v jeho rodnom dome v Košariskách /deti sedeli v aute, ale aj tak sa nevyhli výcucu z prehliadky/ :}.

Tak bolo fajn, ešte trochu mohlo, ale čo už. Pekný pracovný týždeň!

Komentáre

  1. Tak vitaj doma, dievča! Pekne si to celé nafotila, určite bolo fajn... Tá nástenka Zahučali hory je skvelá, ja mám po babičke Nebreš Lili, keď idze moj mily - a prekvapivo je na nej vyšitý pes :))) Idem ešte raz pokukať tie krásne fotečky, si frajer.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka,díky, deti sa nám smejú, že fotí celá rodina.Ten folklór vie byť ale zábavný, Lili a dokonca pes :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…