pondelok, 18. februára 2013

Jemný čokoládový koláč


         
                Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

                                    TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
                La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečenie a vylejeme do formy cesto. Pečieme cca 40 minút na 165°C. Ja som piekla na 180 °C cca 40 minút. To len potvrdzuje, že každá rúra je iná. 







3 komentáre:

  1. vypadá naprosto krásně, něco podobného mám vplánu zítra upéct:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pripomína mi Sacherovú tortu, krásny recept Ivka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dúfam, že môj komentár naskočí a nebude to ako včera.
    Jani, idem sa pozrieť ako sa ti darilo.
    Ywett, áno je to taká čoko-sacherka s vôňou pomarančov.
    Dievčatá pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť