Preskočiť na hlavný obsah

Syr

trochu inak. Alebo zdravšia alternatíva obľúbeného vyprážaného syra. 

SYR bez vyprážania
na cca 6 misiek

na základný recept potrebujeme:
300 - 400 g tvrdého syra - smelo aj viac, budú vyššie
200 g šunky
4 vajcia, 4 keramické misky- alebo môžete použiťaj
muffinovú formu - mne z toho vyjde 6 ks
tuk a strúhanka na vymazanie

Syr nastrúhame, šunku nakrájame, misky, alebo formu si vymažeme maslom-tukom a vysypeme strúhankou. Potom už vrstvíme syr, potom šunku, ďalšia vrstva syra, vyklepneme naň vajíčko - mne sa osvedčilo vajíčka vymiešať a zalievať syr už s vymiešanými vajíčkami. POZOR! Misky, resp.muffinový plech vložíme do vyššieho plechu, do ktorého vylejeme vodu cca približne do polovice misiek. Pečieme asi 25-30 minút pri teplote 200 °C. 
Pečieme do zlatista.
.......
Ako som uviedla ide o základný recept, ja ho obmieňam, ak mám menej syra, pridám ako na fotkách vidieťnamiesto šunky popražené šampiňóny, udusenú zeleninu, bylinky ..... čo máte v chladničke, resp.čo máte radi. Vlastne so šunkou som ich pripravovala asi len raz. Výborné sú aj čisto syrové, vtedy použite najmenej  400 g syra. 
 




                                                                         Dobrú chuť!

Za recept ďakujem, myslím,stránke naničmama.sk

Komentáre

  1. ahoj, no vypadá to skvostně a chutně díky za recept.Vyzkouším.Ježeček byl moc hezký návštěvník. Hezké májové dny Libuše.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Libuše, vyskúšaj, nie je čo pokaziť.Aj tebe krásny máj!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…