Preskočiť na hlavný obsah

Syr

trochu inak. Alebo zdravšia alternatíva obľúbeného vyprážaného syra. 

SYR bez vyprážania
na cca 6 misiek

na základný recept potrebujeme:
300 - 400 g tvrdého syra - smelo aj viac, budú vyššie
200 g šunky
4 vajcia, 4 keramické misky- alebo môžete použiťaj
muffinovú formu - mne z toho vyjde 6 ks
tuk a strúhanka na vymazanie

Syr nastrúhame, šunku nakrájame, misky, alebo formu si vymažeme maslom-tukom a vysypeme strúhankou. Potom už vrstvíme syr, potom šunku, ďalšia vrstva syra, vyklepneme naň vajíčko - mne sa osvedčilo vajíčka vymiešať a zalievať syr už s vymiešanými vajíčkami. POZOR! Misky, resp.muffinový plech vložíme do vyššieho plechu, do ktorého vylejeme vodu cca približne do polovice misiek. Pečieme asi 25-30 minút pri teplote 200 °C. 
Pečieme do zlatista.
.......
Ako som uviedla ide o základný recept, ja ho obmieňam, ak mám menej syra, pridám ako na fotkách vidieťnamiesto šunky popražené šampiňóny, udusenú zeleninu, bylinky ..... čo máte v chladničke, resp.čo máte radi. Vlastne so šunkou som ich pripravovala asi len raz. Výborné sú aj čisto syrové, vtedy použite najmenej  400 g syra. 
 




                                                                         Dobrú chuť!

Za recept ďakujem, myslím,stránke naničmama.sk

Komentáre

  1. ahoj, no vypadá to skvostně a chutně díky za recept.Vyzkouším.Ježeček byl moc hezký návštěvník. Hezké májové dny Libuše.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Libuše, vyskúšaj, nie je čo pokaziť.Aj tebe krásny máj!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.