Preskočiť na hlavný obsah

Čas

na materinu dúšku. Teda, ak máte v zime chuť na čaj z materinej dúšky, pripomínam, že je najvyšší čas na jej zber. Verte mi, v septembri bude neskoro, niekedy už aj v auguste a určite nezabudnite šúchať nohami, aby vás nebodaj  nepohryzla vretenica. Na našom obľúbenom  slnečnom zbernom mieste na kojšovskej lúke je to nevyhnutnosť.



PS:

Materina dúška je oddávna veľmi vyhľadávaná a používaná bylina. Podľa starej povesti je to premenená matka na kvietok. V čase kvitnutia krásne vonia pre obsah silíc, najmä tymolu a cymolu. Je dosť premenlivá, vyskytuje sa v mnohých odrodách, ktoré sú odlišné svojou vôňou i tvarom. Pestovaný tymian je vyšší vzrastom a má podobné účinky aj využitie ako v prírode rastúca materina dúška. Materine dúške i tymianu sa dobre darí na skalnatých podkladoch a na chudobných pôdach. Obľubuje veľa slnka a teplo. Ak si v prírode nájdeme nejaké miesto na oddych, kde sála zo zeme príjemné teplo, určite tam zacítime aj materinu dúšku.
Materina dúška a tymian majú na organizmus posilňujúce, protikŕčové, protizápalové a hojivé účinky, blahodárne pôsobia najmä na tráviacu a nervovú sústavu. Používajú sa preto pri nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, nervozite a podráždenosti, telesnej a duševnej slabosti. Výborné sú pri nachladnutí, zápale priedušiek, zápale mandlí a pri astmatických ochoreniach, posiľňujú imunitné reakcie. Zlepšujú trávenie, odstraňujú nadúvanie, katary a hnačky, nechuť do jedla. Pôsobia proti črevným parazitom a niektorým infekčným ochoreniam čriev.
Liečia zápaly ústnej dutiny a hrdla, hnisavé rany na koži, zápaly močových ciest.
Za info ďakujem stránke: http://www.liecbabylinkami.euweb.cz/materiduska.htm

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.