Preskočiť na hlavný obsah

GALETTE

tento nie príliš okázalo vyzerajúci francúzsky koláč som už dlhšie chcela vyskúšať. Je tak jednoduchý, že takmer niet čo pokaziť.
    Keďže ranný trh bol plný fantastických, čerstvých, letných plodov, okrem iného aj malín, sliviek, marhúľ, voľba padla na túto letnú verziu rustikálneho koláča.

                                     GALETTE s júlovým ovocím
                                                                            na 8 porcií
Na cesto: 
1 1/3 hrnčeka pšeničnej hladkej múky
3 PL hnedého cukru
1/4  ČL soli
7 PL masla - studeného z chladničky
3-6 PL ľadovej vody, aby bola fakt ľadová pomôžem si s kockou ľadu

Náplň:
cca 3 poháre ovocia - v mojom prípade išlo o maliny, slivky, marhule
1/3 pohára hnedého cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 PL šťavy z citróna
- na potretie cesta 1 vyšľahané vajíčko + 1/2 PL hnedého cukru na posypanie

1. Zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a po lyžiciach prilievame ľadovú vodu. Všetko závisí od múky, ja som pridala 6 PL vody. Cesto by sa nám malo pekne spojiť a nemalo by sa lepiť. Potom ho dáme do sáčku chladiť minimálne na  1 hodinu do chladničky. Ja som ho nechala celú noc a na druhý deň som pokračovala.

2. Cesto si vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 30 cm, keď sa bude lepiť pridáme múku. 
3. Pripravíme si náplň - do umytého ovocia  ( prípadne väčšie kusy ovocia nakrájajte), pridajte cukor, kukuričný škob, citrónovú šťavu. Premiešajte.
4. Túto náplň nalejte do stredu vyvaľkaného cesta, okraje zložte, aby ovocná náplň nevytekala. Trochu môže :). Rozšľahaným vajíčkom potrite cesto a posypte ho cukrom. Pečieme na 190 °C cca 45 - 50 minút do zlatista.
                                                                           A je hotovo!

Komentáre

  1. Ivanka, vždy mi pripomenieš nejakú francúzsku dobrotu :) Musím si ísť hneď nájsť niečo sladké :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, vypadá to hódně jedle.... bych mohla zkusit:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Katka, dúfam, že si si niečo sladké našla, nerada by som trápila tvoje tehotenské chúťky :).
    Ajka, bolo to hódně jedlé, stále to akosi tak platí, že v jednoduchosti je krása. A naozaj veľmi jednoduchý koláč a napriek tomu aj chutný. Neprekombinovaný, málo cesta, veľa ovocia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka upečené, vyfotené, prelinkované. Ďakujem, je veľmi chutný :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kinga, krásne sa ti vydaril, ako si písala v podvečer po horúčavách upečený, na ráno pripravený.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…