Preskočiť na hlavný obsah

17

Pred 17.rokmi, celkom logicky som bola mladšia o tých 17.rokov :), bol prvý jarný deň, čerstvo nasnežilo a narodil sa môj syn Jakub. Do našej vtedy pokľudnej 3 člennej rodinky priniesol ten správny vietor .

     Momentálne sa nachádzame v "obľúbenom" štádiu puberty, takže rád ako ju prekusnúť nikdy nie je dosť :).

Čo môžu urobiť rodičia pre hladký priebeh puberty?
• Spomenú si na svoju pubertu. - čo to je? Ja som žiadnu nemala :).
• Budú trpezliví a zmieria sa s tým, že puberta pominie až za určité obdobie. - ja viem, že to svetlo z tunela niekde je :).
• Budú sa s deťmi veľa rozprávať a snažiť sa o porozumenie.- odporúčam rozhovory v aute, dobre uzamknutom :)
• Začnú sa k nim správať ako k dospievajúcim. :)
Čo môžu urobiť deti pre hladký priebeh puberty?
• Budú trpezlivé a zmieria sa s tým, že puberta pominie až za určité obdobie.- tak,tak, Jakubko, počuješ?
• Budú sa s rodičmi veľa rozprávať a snažiť sa o porozumenie.- aj v neuzamknutom aute
• Zapamätajú si svoju pubertu, aby sa v budúcnosti vedeli vyrovnať s pubertou svojich detí.- tak na to sa teším najviac :)

Dnes v aute cestou do školy, okrem rozprávania :), nám z rádia znela pesnička od obľúbenej synovej skupiny Green Day, tak dnes len pre neho:


Komentáre

  1. Jakubovi, prajem všetko najlepšie k narodeninám. Nám Ivka pevné nervy pri výchove našich detí. Ešte šťastie, že Leyla pubertu nemá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Olinka,ďakujem, budem tlmočiť, momentálne si užíva víkend v BA bez dozoru rodičov :), takže si to užíva. Oli, cez týždeň som stretla Natálku, už je z nej krásne, skoro dospelé dievča, tak to uletelo. Prečo ja vlastne ešte stále nemám psa? Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…