Preskočiť na hlavný obsah

Ako

ste si všimli nachádzam sa v letnom (uhorkovom) režime. Akosi leto na mňa takto pôsobí, pritom ja letné podvečery tak milujem.
   Ale nenechajte sa znechutiť, leto si treba užívať, napríklad aj upečením  výbornej  domácej  foccace, trebárz k zeleninovému šalátu, mňam.
                                                               


                                         Domáca focaccia
                                          inšpirácia z tejto stránky



500 g hladkej múky -chlebovej napr.T650
1balíček sušeného droždia
1ČL soli
1 ČL cukru
350-400 ml vlažnej vody
3 PL olivového oleja+na pokvapkanie
tymián, olivy, hrubozrnná soľ

1. Odlejeme si trochu (cca 1 dcl) z vlažnej vody a vysypeme do nej sušené droždie. Necháme ho 5 minút pôsobiť.
2. Zmiešame múku + soľ vo veľkej mise. Prilejeme kvások, zbytok vlažnej vody, cukor a olivový olej. Vymiesime hladké cesto, ja som si pomohla robotom, ale kto má chuť tak najlepšie ručne. Vypracujeme pružné, nelepivé cesto, t.j. podľa skúsenosti pridajte múku, alebo naopak vlažnú vodu, všetko závisí od múky.
3. Takto pekne pripravené cesto dáme do misy (najlepšie na teplé miesto) a necháme prikryté kysnúť 1 1/2 hodiny. Cesto by sa malo zdvojnásobiť.
4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dva diely. Na pomúčenej doske ho jemne vyvaľkáme, preložíme na pripravený plech, do ktorého sme dali papier na pečenie. Takto surovú focacciu si ozdobíme s tým čo máme radi. Ja som do nej pozapichovala olivy, tymián a určite nezabudnite na posypanie  hruboznrou soľou, podľa manžela to bolo na nej výborné. Nakoniec focacciu pofrkáme trochou olivového oleja. Necháme  ešte približne 30 minút kysnúť na plechu.
5. Pečieme na 200 ° C približne 30 minút. 

                              

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…