pondelok, 21. júla 2014

Paradajková polievka


poriadne zemitá a voňavá. Je výborná z mäsitých, letom voňajúcich paradajok a spolu s čerstvými bylinkami, je iná ako tá klasická, taká akú sa dá pripraviť jedine v LETE.

                                  Paradajková polievka
                                                          z pečených paradajok
                                                               cca pre 4 osoby

4 veľké, mäsité paradajky - vážili približne 2 kg
čerstvé bylinky -  aké máte radi, ale bazalka, rozmarín by  nemali chýbať, 
ja mám rada aj petržlen, tak som ho tiež dala
cesnak - 4 strúčiky, alebo podľa chuti
hrubozrnná soľ, olivový olej, vývar - aký máte, čierne korenie

1. Na plech si poukladáme na polovicu rozkrojené paradajky (odporúčam vyšší plech, paradajky pustia šťavu), osolíme, opepríme, nezabudneme dať cesnak aj so šupkou a posypeme bylinkami. Pofrkáme olivovým olejom. Pečieme v rozohriatej rúre cca 30 minút na 200°C. 
2. Po upečení paradajky aj so šťavou vymixujeme do hladka. Pridáme aj cesnak, ktorý vylupneme z upečenej šupky. Vylejeme do hrnca, dáme variť a zriedime si ho pripraveným vývarom (cca 1 l), množstvo vývaru závisí od toho,  akú hustú polievku obľubujeme.
3. Necháme zovrieť. Dochutíme a tešíme sa z leta. . 

2 komentáre:

  1. dakujem za inšpiráciu...čoskoro uvarím, musí byť výborná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ben, rado sa stalo. Vôňa pečených paradajok s bylinkami a cesnakom bola neuveriteľná a už takto s bagetkou a s pohárom bieleho by stála za hriech :).

    OdpovedaťOdstrániť