poriadne zemitá a voňavá. Je výborná z mäsitých, letom voňajúcich paradajok a spolu s čerstvými bylinkami, je iná ako tá klasická, taká akú sa dá pripraviť jedine v LETE.
Paradajková polievka
z pečených paradajok
cca pre 4 osoby
4 veľké, mäsité paradajky - vážili približne 2 kg
čerstvé bylinky - aké máte radi, ale bazalka, rozmarín by nemali chýbať,
ja mám rada aj petržlen, tak som ho tiež dala
cesnak - 4 strúčiky, alebo podľa chuti
hrubozrnná soľ, olivový olej, vývar - aký máte, čierne korenie
1. Na plech si poukladáme na polovicu rozkrojené paradajky (odporúčam vyšší plech, paradajky pustia šťavu), osolíme, opepríme, nezabudneme dať cesnak aj so šupkou a posypeme bylinkami. Pofrkáme olivovým olejom. Pečieme v rozohriatej rúre cca 30 minút na 200°C.
2. Po upečení paradajky aj so šťavou vymixujeme do hladka. Pridáme aj cesnak, ktorý vylupneme z upečenej šupky. Vylejeme do hrnca, dáme variť a zriedime si ho pripraveným vývarom (cca 1 l), množstvo vývaru závisí od toho, akú hustú polievku obľubujeme.
3. Necháme zovrieť. Dochutíme a tešíme sa z leta. .
dakujem za inšpiráciu...čoskoro uvarím, musí byť výborná :)
OdpovedaťOdstrániťBen, rado sa stalo. Vôňa pečených paradajok s bylinkami a cesnakom bola neuveriteľná a už takto s bagetkou a s pohárom bieleho by stála za hriech :).
OdpovedaťOdstrániť