Preskočiť na hlavný obsah

Z nočného stolíka

dlho očakávaná kniha, pre mňa konečne v zrozumiteľnej reči :),  bez obrázkov a ako sa na Júliu patrí - plná masla, masla a ešte raz masla.

Komentáre

  1. Nevedela som, ze to vyslo - asi tiez neodolam. Oplati sa urcite aj toto: http://www.artforum.sk/catalog/pukova-andrea-zupnik-peter:zalubeni-do-pariza/?mod=catalog&detail=65254

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarka, ani ja som o tom netušila, keď som ju zazrela, prežívala som také malé Vianoce :). Ako som pobadala, sme také, nielen knihami "spriaznené" duše :))), knihu Zaľúbení do Paríža "mám v merku", tak uvidíme, pomaličky, ale isto, dávam za knihy viac ako za topánky :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vzdy rada nazriem do tvojich inspiracii - som rada, ze som si nasla tvoj blog. A propos knihy, velmi sme si uzili nedavnu Biblioteku. Skoda, ze nebolo viac casu (a financnych prostriedkov:). Vacsinou sme vyberali detske knihy, Pro Solutions a Svojtka su napaditi a lakavi, ale asi najviac ma potesil Perfekt, v ktorom sme objavili malu knizku Jany Bodnarovej Dievcatko z veze. Z noviniek "pre dospelych" ma vela veci nezaujalo, ale boli tam starsie knihy, ktore mi unikli alebo som ich nestihla precitat - z tych by som si vybrala, keby sa dalo. Mam rada ediciu MM zo Slovartu. A tesim sa na dalsie inspiracie od teba :)
    Pekny vecer

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jarka, ďakujem za Tvoje tipy. Škoda, že BA je od nás tak ďaleko, tú Bibliotéku, by som si inak určite nedala újsť!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…