Preskočiť na hlavný obsah

Cesta


autom do Luxemburgu bola 1 400 km dlhá, ale chceli sme, teda najmä rodičovská vetva rodiny, na rozdiel od marcovo dospelého člena, ktorý mal svoje predstavy o strávení dovolenky, navštíviť našu prvorodenú. A následne prísť na to z akého dôvodu prejavuje symptómy spokojnosti až šťastia, v tak malom meste, všakže.
        Do niektorých vecí, ale rodič nemá šprtať, hlavne keď je dieťa  spokojné.
Načo som ale prišla,okrem  tohto základného poznania, za tých skoro sedem dovolenkových dní:
- že každý deň začatý cappucinom a croisantom je oveľa krajší,

- že môj najlepší cestovateľský parťák je môj vlastný muž,

- že by som mala zapracovať na svojej angličtine, pretože to zvládne každý luxemburčan a istí to ešte francúzštinou, nemčinou a sem tam portugálčinou a teda aspoň ten jeden by som mohla zvládnuť,
- že René Margritte bol-je fakt dobrý,

- že tri novo- kúpené- všetky- pruhované tričká boli trošku zbytočne kúpené a stačilo jedno /dve/,
- že je veľká škoda, že nesusedíme s  Luxemburgom, pretože nafta tam stála 1,02€,
- že v Luxemburgu sú krásne parky, zelene, ihriská pre deti,


 
- že stálo zájsť do nádherných priestorov múzea moderného umenia MUDAM, postaveného Leoh Ming Peiom, autorom slávnej pyramídy Louvre.


Komentáre

  1. Ahoj, moc hezká a zajímavá cesta ,zdravím z rozpáleného Brna Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, moc hezká a zajímavá cesta ,zdravím z rozpáleného Brna Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Libuško, v Luxembursku som bola po 1x a bola to zaujimavá skúsenosť.Ale už som rada doma, lebo v tých horúčavách to bolo dosť náročné. Usilovne mávam z rozpálených Košíc!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Libuško, v Luxembursku som bola po 1x a bola to zaujimavá skúsenosť.Ale už som rada doma, lebo v tých horúčavách to bolo dosť náročné. Usilovne mávam z rozpálených Košíc!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…