Preskočiť na hlavný obsah

Výlet


Keď začujem Burgundsko - myslím, že nielen mne sa vybaví  burgundské víno a vzápätí Boeuf Bourguignon, ktoré tak preslávila Julia Child. Keďže môj muž miluje víno a  ja minimálne raz ročne pripravujem  Hovädzie po burgundsky pre našich priateľov, naša výletová destinácia z Luxemburgu bola jasná.


Za jeden deň sme stihli dôjsť približne do tretiny vínnej cesty  k mestečku Beaune, ktoré nám odporúčali dve milé burguňanky.  Koštovali sme víno odrody PINOT NOIR, u ktorého ma prekvapilo, že je to ľahké víno obvykle s príchuťou ovocia. Približne pri šiestej zastávke-koštovke nám s mužom začalo chutiť :), lebo sme prišli na to, že doteraz sme pili tie ťažšie. Bolo nám vysvetlené, že v Burgundsku  sa špecializujú práve na tento druh vína z dôvodu, že tam nie je tak horúco, ako na juhu Francúzska . Rozmýšľali sme prečo sme sa s vínami PINOT NOIR nestretli častejšie a nie sme na ne chuťovo zvyknutí, došlo nám, že to bude aj z dôvodu, že ide  o dosť finančne náročné víno, ak si teda chcete vychutnať dobré víno. 













PS:  Nakoniec som neodolala a v 36°C horúčavách som do seba "nasúkala" skvelý Boeuf Bourguignon, lebo človek nikdy nevie, kedy bude mať ďalšiu príležitosť.

Komentáre

  1. tak tu by som si vedela predstavit dovolenku :) a aj Boeuf Bourguignon by som zvladla aj s tym vinkom : )), pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, aj ja trošku dlhšiu, jeden deň, to prikrátko. Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…