Preskočiť na hlavný obsah

Tieto

zelenkasté keksíky som mala v pláne upiecť už dlhšie. Ideálne pre moju sestru a dcéru. Obidve obľubujúce zdravé stravovanie. Jednu dávku som piekla z klasickej hladkej múky a druhú z ryžovej. Pri pečení tých ryžových, som si myslela, že celá dávka pôjde do koša. Ale nie, po upečení sú veľmi krehké, ale po vychladnutí pekne stuhnú. Takže smelo do pečenia.



                                    MATCHA keksíky
                                   na približne 25 ks malých keksíkov

1 pohár masla izbovej teploty, t.j. približne 1/2 masla, teda 125 g 
1/3 pohára trstinového cukru
1 veľké vajce
1/2 ČL matcha čaju- nabudúce pridám ešte viac, aby boli viac zelené
1/4 ČL soli
2 1/4 pohára hladkej múky, alebo ryžovej múky
1/2 pohára sušeného ovocia s orechmi, alebo čo máte radi, jednu dávku som urobila aj bez nich

1. Maslo nakrájame na kocky + pridáme cukor a vyšľaháme do hladka. Pridáme vajce, soľ, matcha prášok, múku. Nakoniec stierkou zamiešame nahrubo nasekané orechy so sušeným ovocím. 
2. Vypracujeme pevné cesto, ktoré si položíme na celofán a vytvarujeme válček. Zabalíme ho a dáme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Cesto nám stvrdne a pekne sa dá krájať na kolieska.
3. Vyhrejeme si rúru na 180°, na plech vyložený papierom na pečenie uložíme kolieska. Pečieme 7 - 9 minút. Ako som už písala vyššie, tie koláčiky pečené z ryžovej múky sú po vybratí z rúry veľmi krehké, necháme ich vychladnúť, pekne stuhnú. 



Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.