Preskočiť na hlavný obsah

Tieto

zelenkasté keksíky som mala v pláne upiecť už dlhšie. Ideálne pre moju sestru a dcéru. Obidve obľubujúce zdravé stravovanie. Jednu dávku som piekla z klasickej hladkej múky a druhú z ryžovej. Pri pečení tých ryžových, som si myslela, že celá dávka pôjde do koša. Ale nie, po upečení sú veľmi krehké, ale po vychladnutí pekne stuhnú. Takže smelo do pečenia.



                                    MATCHA keksíky
                                   na približne 25 ks malých keksíkov

1 pohár masla izbovej teploty, t.j. približne 1/2 masla, teda 125 g 
1/3 pohára trstinového cukru
1 veľké vajce
1/2 ČL matcha čaju- nabudúce pridám ešte viac, aby boli viac zelené
1/4 ČL soli
2 1/4 pohára hladkej múky, alebo ryžovej múky
1/2 pohára sušeného ovocia s orechmi, alebo čo máte radi, jednu dávku som urobila aj bez nich

1. Maslo nakrájame na kocky + pridáme cukor a vyšľaháme do hladka. Pridáme vajce, soľ, matcha prášok, múku. Nakoniec stierkou zamiešame nahrubo nasekané orechy so sušeným ovocím. 
2. Vypracujeme pevné cesto, ktoré si položíme na celofán a vytvarujeme válček. Zabalíme ho a dáme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Cesto nám stvrdne a pekne sa dá krájať na kolieska.
3. Vyhrejeme si rúru na 180°, na plech vyložený papierom na pečenie uložíme kolieska. Pečieme 7 - 9 minút. Ako som už písala vyššie, tie koláčiky pečené z ryžovej múky sú po vybratí z rúry veľmi krehké, necháme ich vychladnúť, pekne stuhnú. 



Komentáre

  1. Sušenky vypadají báječně:-)
    Krásný advent.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anka, ďakujem, celkom aj chutili :), aj Tebe krásny advent!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ňaňuša moja :))), dúfam, že nielen na koláčiky :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…