Preskočiť na hlavný obsah

Chute


sa neomylne opakujú. Je tu ochladenie, pripomínajúce moju milovanú jeseň a s ňou chuť na hutnú polievku z HOKAIDO dyne. A keď ju ešte dostanete vypestovanú od sestry a kuriatka si nazbierate v lese , nie je čo riešiť.

HOKAIDO polievka s kuriatkami

/alebo aj bez nich/

                                                   
                                                    1 stredne veľkú tekvicu Hokaido
                                                    2 veľké zemiaky
                                                    2 hrste pohánky
                                                    1 hrsť ovsených vločiek
                                                    trochu čerstvého zázvoru
                                                    štipka kurkumy, soľ, čierne korenie
                                                    voda, alebo vývar podľa chuti
                                                    kuriatka

Postup je notoricky známy. Hokaido dôkladne umyjeme a nakrájame  spolu s kôrou /nelúpeme ju/ na malé kocky. Rovnako očistíme zemiaky a tiež ich nakrájame. Na troche oleja /aj olivový, alebo masle/ popražíme tekvicu, pridáme zemiaky, 5 minút popražíme. Zalejeme vriacou vodou, alebo vývarom. Množstvo závisí od toho, akú ju hustú chcete mať. Potom pridáme umytú pohánku a vločky. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Celé to trvá 15-20 minút. Keď je zelenina uvarená, pomocou ponorného mixéra ju vymixujeme do hladka.  
  Vynímočne sme mali čerstvo nazbierané kuriatka, tie som poriadne vydrhla, uvarila v troche osolenej  vody a popražila na olivovom oleji a masle a pridala na hustú polievku.

  


Komentáre

  1. Mňam. Hneď by som si dala. Huby zbožňujem, ale nepoznám.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oli, zbierame len tri druhy, teda úplne notoricky známe. Plus kuriatka. Pred hubami mám tiež obrovský rešpekt.Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, milujem kuriatka na smotane. No uz davno som ich v lese nevidela. Pri pravidelnom čítani tvoju bloku si kladiem otázku, že či je niečo čo ty nedokáźeš. Prajem ti ešte pekne leto a veĺa nápadov, aby som sa mohla inšpirovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, naozaj nerobím nič prevratné :), skôr pričom relaxujem, len keby toho času bolo viac. Ale veľmi sa teším na babie leto, dúfam, že už sa konečne zorganizujeme a niekde si spoločne vyjdeme. Aj tebe prajem pohodový zvyšok leta!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…