Preskočiť na hlavný obsah

Korenený koláč


    Tento koláč som upiekla ešte v novembri, keď začalo prituhovať. V chladnom počasí milujem zmes voňavých korenín. Takúto zmes, zmixovaním muškátového orieška, škorice, klinčeka a zázvoru, som si  vyrobila ešte minulý rok, na jeseň.  Bol najvyšší čas ho v tejto sezóne použiť. Ak také niečo nemáte, nevadí, v recepte sú uvedené základné koreniny, ale môžete pridať aj nastrúhaný zázvor, kardamón .....

                            Korenený jablkový koláč

Suché suroviny:
- 2 poháre hladkej múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 ČL škorice
- 1/2 ČL nastrúhaného klinčeka

Mokré suroviny:
- 3/4 pohára cukru
- 1/2 pohára masla, izbovej teploty
- 2 vajcia
- 1 pohár jablkovej detskej výživy
- 1/2 pohára gréckeho jogurtu, môže byť aj kyslá smotana

Poleva:
- 100 g kryštálového cukru
- 45   g masla
- 60 ml šľahačkovej smotany, môže byť aj na varenie

1. Cukor + vajcia vymixujeme do penista a postupne pridáme všetky mokré suroviny.
2. V miske zmiešame všetky suché suroviny.
3. Postupne ich pridáme do vymixovanej mokrej masy. Všetko spolu premiešame.
4. Formu na srnčí chrbát  vymažeme maslom, vysypeme hrubou múkou a vylejeme do nej koláčovú zmes.
5. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 40 minút.
6. Nakoniec si pripravíme karamelovú polevu. Roztopíme si cukor, úplne do hladka. Pridáme maslo a ihneď ako sa roztopí, trvá to približne 2 minúty, prilejeme smotanu. Krátko prevaríme a vylejeme na upečený a trochu vychladnutý koláč. Môžeme ozdobiť orechami, ja som použila pekany.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.