Preskočiť na hlavný obsah

Cesta


 Teda netušila som, že jedna cesta vlakom, smer Praha - Košice, môže byť taká zaujímavá. V ženskom kupé sme sa stretli tri. A prekecali hodiny. Ako keby sme sa poznali roky a na spánok nám zostali slabé tri hodinky.
Prvá z nás, bola niečo po tridsiatke, mladá mamička dvoch maličkých synov, plná energie, temperamentu a plánov, no východniarka ako remeň. Hneď si z nami potykala a bolo. Ani sa nás veľmi nepýtala.
Druhá, bola distingvovaná, veľmi zaujímavá, hĺbavá a krásna, pohodová a vyrovnaná, skoro štyridsiatnička, bývalá topmodelka, rodilá pražačka.
Tá tretia som bola ja, o dva a pol roka 50.tnička, óh môj bože. Tiež východniarka, ale s oveľa menšou dávkou energie, ako prvá opísaná, polozrútená z náročného uzávierkového obdobia, ale šťastná a spokojná, zo stretnutia s dcérou, neterkami, výstavou a zrelaxovaná krásnou Prahou.
       Stále tvrdím, že cestovanie v živote je veľmi dôležité.  Pretože, ako opakujem môjmu mužovi, vekom stávajúcim sa  domasedom, ktorému je najlepšie na chalupe, že cestovanie ťa naučí tolerovať  a rešpektovať iné kultúry, zvyky  .....teda okrem iných radostí ako pôžitku z ochutnávania nových chutí, kultúry, pamiatok, prírody .....
         Čo som to vlastne chcela, asi len to. Je streda a ja sa pri spomienke na naše náhodné mikro stretnutie vo vlaku usmievam, že existujú ženy - čarodejnice, ako nás nazvala druhá, ktoré sú schopné vyriešiť cestou Praha - Košice, manželské nezhody, výchovu detí, smerovanie života ................

PS: A vraj sa nemáme báť prispievať na stavby škôl v Nepále, za vyzbierané peniaze sa tam naozaj stavajú školy pre deti, pre ktoré je vzdelanie to najdôležitejšie, čo v živote dostanú!
       
     
   

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…