Preskočiť na hlavný obsah

Prázdninový

 Tento koláč milujem, lebo je veľmi jednoduchý a neuveriteľne voňavý. Aj keď sa to na prvý pohľad  veľmi nezdá, ale hneď ako začnem miešať maslo a škoricu ..... je to tu, ten pocit prázdnin, leta .....

                          Čučoriedkový koláč s posýpkou
                                       Blueberry Buckle Coffecake

                            Na posýpku:
                                          1/3 pohára hnedého cukru
                                          1/2 pohára hladkej múky
                                          1  ČL mletej škorice
                                          štipka soli
                                         1/4 pohára /4 PL/ masla

                                         Na cesto:
                                         2 poháre hladkej múky
                                         2 ČL kypriaceho prášku
                                         1/2 ČL soli
                                        3/4 pohára hnedého cukru
                                        1/4 pohára /4 PL/ masla
                                        1 veľké vajce
                                        1 ČL vanilkového extraktu -nemusí byť
                                        1/2 pohára mlieka
                                        2 poháre čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Postup:
1. Rúru si zapneme na 180°C a vymažeme si menší plech maslom, ja som použila formu s priemerom 28 cm, vysypeme hrubou múkou.
2. Najprv si pripravíme posýpku. V miske zmiešame všetky suroviny - cukor,hladkú múku, škoricu, soľ a maslo, ja si  často vypomôžem vidličkou a vypracujeme posýpku. Odložíme bokom. 
2. Do mixéra dáme vajce s cukrom. Vyšľaháme a postupne pridáme  múku, soľ, maslo, vanilku, mlieko a kypriaci prášok. Keď je cesto veľmi tuhé môžeme pridať trochu mlieka. Nakoniec pridáme čučoriedky. 
3. Zmes vylejeme do pripravenej formy, navrch dáme posýpku a pečieme približne 45 minút do zlatista. 








Komentáre

  1. To musela byť úžasná vôňa koláča, páči sa mi a s ovocím je naj! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, konečne. Už som sa nevedela dočkať tvojich príspevkov.😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 😁 no veď som na blogu davno nebola, aj som mala problém ako pridať recept, ale podarilo sa 😜 maj sa krásne, pá

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.