Preskočiť na hlavný obsah

Prázdninový

 Tento koláč milujem, lebo je veľmi jednoduchý a neuveriteľne voňavý. Aj keď sa to na prvý pohľad  veľmi nezdá, ale hneď ako začnem miešať maslo a škoricu ..... je to tu, ten pocit prázdnin, leta .....

                          Čučoriedkový koláč s posýpkou
                                       Blueberry Buckle Coffecake

                            Na posýpku:
                                          1/3 pohára hnedého cukru
                                          1/2 pohára hladkej múky
                                          1  ČL mletej škorice
                                          štipka soli
                                         1/4 pohára /4 PL/ masla

                                         Na cesto:
                                         2 poháre hladkej múky
                                         2 ČL kypriaceho prášku
                                         1/2 ČL soli
                                        3/4 pohára hnedého cukru
                                        1/4 pohára /4 PL/ masla
                                        1 veľké vajce
                                        1 ČL vanilkového extraktu -nemusí byť
                                        1/2 pohára mlieka
                                        2 poháre čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Postup:
1. Rúru si zapneme na 180°C a vymažeme si menší plech maslom, ja som použila formu s priemerom 28 cm, vysypeme hrubou múkou.
2. Najprv si pripravíme posýpku. V miske zmiešame všetky suroviny - cukor,hladkú múku, škoricu, soľ a maslo, ja si  často vypomôžem vidličkou a vypracujeme posýpku. Odložíme bokom. 
2. Do mixéra dáme vajce s cukrom. Vyšľaháme a postupne pridáme  múku, soľ, maslo, vanilku, mlieko a kypriaci prášok. Keď je cesto veľmi tuhé môžeme pridať trochu mlieka. Nakoniec pridáme čučoriedky. 
3. Zmes vylejeme do pripravenej formy, navrch dáme posýpku a pečieme približne 45 minút do zlatista. 








Komentáre

  1. To musela byť úžasná vôňa koláča, páči sa mi a s ovocím je naj! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, konečne. Už som sa nevedela dočkať tvojich príspevkov.😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 😁 no veď som na blogu davno nebola, aj som mala problém ako pridať recept, ale podarilo sa 😜 maj sa krásne, pá

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.